呢日朋友朝早先約我去MOKO食晏,我搵嚟搵去都唔係好諗到食乜,所以去到商場就隨緣啦。比併過幾間餐廳嘅Lunch Set後,我哋覺得Urban Cafe嘅好似最啱食同抵食,就試下啦😙。我哋點半鐘去到,唔使等位,一入到去坐低後,有位女店員就幾好招呼,又有禮貌👍,為我哋送上餐牌。我哋落單時,佢又提醒某款食物係辣㗎喎,問我哋O唔OK,幾貼心。午餐有12款揀,價錢由$78-$118不等,另收加一,包凍桃茶或汽水🥤。定價屬可接受範圍,始終係商場價,而且我返工地區嘅深水埗西餐廳都唔平得幾多。是日餐湯係龍蝦湯🦞,所以就叫一碗Share嚟飲下。其實我好鍾意飲西湯,但要額外加$15又會令我卻步...。如果佢個餐Set貴啲,直接包埋我可能會開心啲😅,哈哈。講返個湯先,龍蝦湯好濃好好飲,絕對唔會輸比七、八十蚊一碗嘅質素,而且入面有唔少龍蝦仔肉,正啊。如果一早知個湯係呢碗,而唔係普通嘅忌廉湯或者羅宋湯,我哋會嗌一人一碗🤤XD。URBAN 3小時慢烤紐奧良肥雞(1/4)($88),🐔烤雞賣相同擺盤都好吸引,用上一個大圓鐵鍋盛住1/4隻雞同沙律薯條。其實1/4隻烤雞真係有啲細,望落只係稍為大過KFX嘅雞上髀,但多埋

龍蝦湯

URBAN 3小時慢烤紐奧良肥雞

URBAN 3小時慢烤紐奧良肥雞(1/4)($88),🐔烤雞賣相同擺盤都好吸引,用上一個大圓鐵鍋盛住1/4隻雞同沙律薯條。其實1/4隻烤雞真係有啲細,望落只係稍為大過KFX嘅雞上髀,但多埋隻雞下髀咁話🍗。不過隻雞算係肥嘅,所以都切到唔少肉出嚟。奇津醬Cajun Sauce好惹味,估唔到🌶辣味都幾出,不過食開BB辣嘅我都食到。烤雞肉質雖然有少許鞋,但都幾Juicy。
URBAN 3小時慢烤紐奧良肥雞

至於薯條同沙律都唔錯,🥗沙律菜幾新鮮,個柚子汁幾好食。🍟薯條係粗身的,熱辣辣送上,本身上面有啲味粉,所以唔點茄汁食都有味。
南瓜芝士意大利飯

南瓜芝士意大利飯($88),配上意大利煙肉同合桃,芝士就用上Mascarpone Cheese🧀 。隻芝士係整Tiramisu嗰種,所以成道菜嘅味道唔會太鹹,南瓜味🎃亦係恰到好處。Risotto份量都幾多,食落有飽肚感,男仔食都夠。
南瓜芝士意大利飯
成碟飯最令我滿意嘅地方就係啲煙肉粒🥓,唔係平日一片片薄薄的,而係大大粒,有咬口又有鹹香,加上份量一啲都唔孤寒😁。好食啊😋。
凍桃茶

凍桃茶🍑,唔加錢的餐飲就係佢或者汽水,咖啡同茶嗰啲反而要磅水,真係百思不得其解,可能好特別掛!我見在座嘅人有七成都係要凍桃茶,但一開始我望落個杯以為佢係橙汁,而飲落都好似有啲橙味咁🍊,但就相反無乜桃味,似橙汁溝稀咗,但味道都ok啦。

呢日嘅我哋竟然無叫到甜品!點解㗎呢🤔?或者我哋都真係飽飽哋~。其實加$18就有件Cake係幾抵嘅,而蛋糕櫃入面啲蛋糕望落都幾吸引!我知佢啲蛋糕同牛角包即係喺Market Place by Jasons入面間Bakery買到嗰啲。

環境方面,餐廳嘅所有座位設置在商場中庭露天位置,感覺幾Chill幾自在,置地同Musea都有啲貴貴餐廳係咁嘅Setting🤪。枱櫈之間都闊落,有唔少卡位。不過由於上面無遮無掩,唔係話餐廳唔衞生,但啲餐具都係抹多幾下穩陣。

餐廳嘅廚房反而喺番平日舖位入面,見到有烤雞爐同唔少麵包櫃🍞。
總括嚟講,我第一次食URBAN集團麵包以外嘅食物🍽,估唔到又幾好食喎,隻雞、碟飯同個湯都好高質!平日最鍾意預先做定Research嘅我,今次竟然誤打誤撞下食到好嘢🥳。呢餐係令人滿意的一餐!
2020-02-04
龍蝦湯