2017-10-23 74 瀏覽
放工同同事搵嘢食, 唔想行咁遠, 喺返將軍澳揾嘢食, 見到呢間新開嘅日本嘢, 果斷入去試下。 地點位於屋村裏面 ,性價比夠曬高,估唔到另一驚喜又發現。先黎沖繩海葡萄沙律, 海葡萄之前都食過,覺得得個鹹字,一啲都唔好食,估唔到配合沙律味道多咗一種層次, 鹹鹹甜甜咁。 口感一流。鯛魚原條,一魚兩食。一味刺身, 刺身原條起,視覺上已經夠曬震撼,加上用料新鮮,魚味十足,完全冇腥味。另一味煲湯, 魚湯香濃, 配合埋味噌嘅味道, 有另一番風味,最重要完全唔浪費,一條魚真真正正咁食曬。油甘魚腩刺身, 用料新鮮先係最緊要, 邊有得輸。 油甘魚腩, 仲要厚切, 已經好抵食。北海之味。姐係壽司拼盤。 海膽,帶子,甘蝦,油甘魚,三文魚, 三文魚子, 魷魚,螃蟹膏醬, 玉子, 特級蟹棒。 一定足十款唔同嘅壽司,夠曬豐富,師傅手握壽司 力度均勻 ,材料夠曬新鮮。土佐豆腐, 食日本豆腐,最怕一夾就散, 估唔到師傅做得咁出色,完全冇呢個問題。雜錦天婦羅, 炸粉漿做得唔錯, 入口完全唔油膩, 外脆內軟。鹽燒牛舌, 厚切牛脷 ,最緊要嘅就係真係燒, 唔同出面有啲舖頭,會煎香佢就扮燒, 淨係真真正正嘅鹽燒已經值得加分,

鯛魚原條,一魚兩食。一味刺身刺身原條起,視覺上已經夠曬震撼,加上用料新鮮,魚味十足,完全冇腥味。

鹽燒牛舌, 厚切牛脷 ,最緊要嘅就係真係燒, 唔同出面有啲舖頭,會煎香佢就扮燒, 淨係真真正正嘅鹽燒已經值得加分, 誠信可加。

希望下次再嚟將軍澳做嘢, 再次食餐好嘅日本嘢。