Vision 8

2016-04-24 6208 瀏覽
星期六,男朋友都要返工,見佢咁慘,我就BOOK 左間餐廳同佢好好享受下就佢收工時間,訂左8點半,點知做到左又真係唔入得,準時8點半入座。呢間門面有點舊式既西餐廳估唔到咁多人,好彩有book 位,無幾耐都full house. 呢間餐廳叫Vision 8,唔知點解用呢個名,但成間餐廳用左好多唔同既玫瑰花,好有dating 既感覺好多時食飯就想叫餐,雖然要398/位,但餐有黑松露雜菌湯,有沙律,有主菜又有甜品,好似好吸引。但礙於唔係好肚餓,唔想浪費,所以叫左兩個廚師推介,原來仲可以加錢變餐都幾FLEXIBLE.餐湯: 黑松露野菌湯呢個黑松露野菌湯係我好想叫既,一入門口就聞到好香,好想飲,65蚊一碗果然係有D 睇頭,好睇仲好有內涵,食到好多野菌,唔係平時好稀果D餐湯,一分錢一分貨,有高級餐廳既水準。加埋個熱辣辣既餐包,好正。小食:香蒜辣汁雞翼男朋友係雞翼精,差唔多餐餐食飯都會叫,今次都唔例外。呢隻雞翼比平時大隻,可以KEEP住D 肉汁,好JUICY,同平茶餐廳細細隻果D差好遠。不過對我黎講就辣左少少。香煎鵝肝伴砵酒燴蘋果配什菜沙律呢個係我男朋友既至愛,我通常食伴菜。佢話呢個鵝肝比平時係樓上C
餐湯: 黑松露野菌湯
黑松露野菌湯

小食:香蒜辣汁雞翼
香蒜辣汁雞翼

香煎鵝肝伴砵酒燴蘋果配什菜沙律
香煎鵝肝伴砵酒燴蘋果配什菜沙律

呢個係我男朋友既至愛,我通常食伴菜。佢話呢個鵝肝比平時係樓上CAFÉ 食果D大份又多油,佢話好正呀。我成日覺得咁貴得一件仔嘢好貴,但佢話係正常
紅酒燴澳洲羊仔脾伴法式麵根
紅酒燴澳洲羊仔脾伴法式麵根

呢個羊仔脾真係好嫩好滑,真係一人一隻剛剛好。第一次食麵筋,都幾特別,有D咬口,平時都只係配薯菜,配麵筋都幾好,唔會太濟太熱氣。

Apple crumble with ice-cream
Apple crumble with ice-cream
最後我地好貪心咁叫左呢個甜品,好似平時最愛食既甜匠既甜品,但又有D唔同,佢既蘋果量更多,大份D同酸D,好好味。
估唔到呢間地舖既水準都幾高,西菜同甜品都唔錯。
2016-04-23
  • Apple crumble with ice-cream
  • 黑松露野菌湯