2010-05-23
經過家店已經一段時日, 但見門口不甚顯眼, 甚至有點污穢的感覺, 門口寫明"上海小籠包"等字眼, 未想過會去幫襯, 但有次機緣巧合下試過一次, 早兩天假期, 特別和太太再去認真的試一次.先講明, 呢間店係呢區已有一段不短的時間, 和附近的老食店一様, 星期日等假期 (office 假期) 通常係唔開門的.星期五佛旦, 幸運地見匯一有開門, 即和太太入去試面!!!店內裝修一點都唔好, 又細, 而且有點頗舊破爛的感覺, 但衛生環境尚算ok, 可以接受.店內一定要試的不是招牌所寫的小籠包或上海面, 而係擔擔面, 個人推介必殺排骨擔擔面(名為排骨, 但覺得應該叫豬扒似d.) 有相為證.豬扒即叫即炸, 有層粉底包著, 肉質夠熱夠香夠汁, 正!!!面湯底更是多年前在下國內所試的擔擔面, 夠油夠香, 一個字, 正!! (不過要成$31一碗, .....不算便宜, 但都覺合理, 份量都算剛剛好填肚)其他一讚的有豆漿, 夠香, 但略為較甜, 值得一試.小籠包, 一般的好, 不過不失, 即叫即蒸, 值得一試.如果唔介意地方環境, 著重味道的朋友, 呢家擔擔面店值得推介. (唔好俾佢叫上海食店呃佐, 擔擔面
星期五佛旦, 幸運地見匯一有開門, 即和太太入去試面!!!
其他一讚的有豆漿, 夠香, 但略為較甜, 值得一試.
小籠包, 一般的好, 不過不失, 即叫即蒸, 值得一試.
如果唔介意地方環境, 著重味道的朋友, 呢家擔擔面店值得推介. (唔好俾佢叫上海食店呃佐, 擔擔面才是主打必食!!)