2013-07-12 7 瀏覽
為了慶祝交左份Individual Final Report, 專程去上環找美食。見之前Openrice的餐廳排行榜入面有"川善茶居", 好似幾吸引, 食評也幾高, 所以決定和朋友倆去試試。入到去見環境也不錯, 地方都整潔。本來想坐個靚位, 但冇book 枱, 要坐個細位。點知之後有兩人入黎, 又係walk-in, 點解可以坐靚位架 .......仲要張枱又大~不公平~到食物方面試了比較出名ge Drinks同甜品, 點了Hot Match soul、Green Hot Chocolate、Green Tea Chocolate Foundant 抹茶心太軟。其實價錢真的比較貴~ Hot Match soul $32(入面有green tea powder, soya milk, honey, almond, sultanas & cinnamon flowers)味道都不錯, 表面的玉桂花加green tea soya milk同honey, 味道幾清香幾特別, 但內裡的果仁片同提子亁向Match soul 入面突出唔到佢地ge味道, 有點強加入去, 其實我覺得果仁片同提子亁可有

入到去見環境也不錯, 地方都整潔。
.......仲要張枱又大~不公平~

Hot Match soul $32
味道都不錯, 表面的玉桂花加green tea soya milk同honey, 味道幾清香幾特別, 但內裡的果仁片同提子亁向Match soul 入面突出唔到佢地ge味道, 有點強加入去, 其實我覺得果仁片同提子亁可有可無。
Match Soul
Green Hot Chocolate $32
(入面有green tea powder, white chocolate milk & cream)
我比較喜歡這杯的味道, 可能因為我喜歡食朱古力, 好多時飲品都是啡色的朱古力奶, 而這杯是白朱古力, 味道幾好。白朱古力加green tea, 味道好夾。加埋cream, 好滑~
Green Hot Chocolate
Green Tea Chocolate Foundant 抹茶心太軟 $68(失望
對人地來說抹茶心太軟係最好的, 對我來說係非常失望的。
之前見人地話50幾蚊, 我都覺得有啲貴加不值得。去到先知加左價, 加到$68。我都嚇親!!

但黎到都要試一試, 原來名不副實!!
等左一陣黎左, 見到個size小得可憐。話明抹茶心太軟當然個心係軟~係會流汁出黎嗰啲啦~
點知一切, 再切, 入面都係實心
, 可以講呢個心太軟係失敗左, 不是叫"心太軟", 是叫"心太硬"。
而且味道不太好吃~
非常失望。見個個食評都是流心的, 為什麼我的是這樣?!?!??!
價錢跟質素不成正比~
也是實心的!!!
就這樣二人食了$132。真係好貴~~!!!

題外話/補充資料: 我覺得川善茶居應該要改善一下, 最後是下次我不會再來的了~