2022-12-04
幾次經過友利冰室都被佢地獨特嘅壁畫吸引,最近發現原來觀塘都有分店,所以走入去嚐吓鮮。二人餐會跟兩款飲品。港式奶茶非常好飲,有茶香,口感純滑,唔會死甜。伯爵檸茶就偏甜唔酸。天氣開始轉涼,所以加多個中湯-花膠螺頭,好足料,除咗花膠螺頭,仲有瘦肉同雞肉。個湯唔會好油,好清好好飲。賣晒乳豬卡邦尼,所以試明太子蟹柳意粉。明太子味唔算好出,不過個汁好creamy,連埋較清爽嘅蟹柳同露旬,好夾扁意粉。薯蓉青口芝士薯蓉好香好滑,中間仲有好多薯仔粒,口感好特別,仲好飽肚。美中不足係青口殻好易碎,畢薯蓉食個陣要小心,有啲唔方便。黑松露帶子西蘭花,無論帶子定西蘭花都好大份,黑松露味道好濃,個人覺得配口味較淡嘅西蘭花會冇咁寡。帶子幾新鮮。威靈頓牛排牛味重且生熟度剛好,酥皮幾重鴨蛋香,加上偏甜嘅醬汁,幾有驚喜。總結呢餐都幾物有所值,感覺到每道菜都好用心製作,而且員工非常友善,好推薦鍾意fusion菜嘅朋友試吓。
薯蓉青口