路過中環街市,發現左新開業 空間感十足嘅𝙏𝙍𝙄𝙋𝙇𝙀 𝘾!佢集咖啡店、酒吧、餐廳於一身,朝啡夕酒,主打一系列日式fusion菜,仲有帶清酒風味嘅咖啡!𝙏𝙍𝙄𝙋𝙇𝙀 𝘾 樓高兩層 座位寛敞。趁朝早人流唔算好多,係門口位嘆返杯啡都幾chill✨ 想靜靜地傾下計可以坐梳化位,想欣賞bartender嘅手藝就可以坐吧枱位!▪️Super Egg Benedict $138呢個egg benedict就唔係平時嘅用English muffin,而係用上厚pancake。班㦸軟熟甜甜地,配埋蛋汁同火腿 基本上係不敗組合,濕潤度恰到好處~ 伴碟嘅沙律菜新鮮,仲好似加咗蜜糖調味。不過份量真係偏細,味道未到好特別,貴左少少。▪️油封雞腿伴野菜 $248雞脾肉質好嫩滑,外皮好薄身,皮下脂肪入口即融,不過就唔算好香脆,有少少(騷?)味。旁邊嘅薯蓉綿密,仲有我最鍾意嘅爆汁酸甜車厘茄。同樣有啲貴▪️紫薯比利時窩夫 $138切開真係紫色架喎!聞落去就幾香紫薯味,不過食落又唔算好重,勝在唔會有陣好人工好甜嘅紫薯味。窩夫外層脆身帶焦香,內𥚃濕潤軟熟有彈性,唔會太乾硬,係我比較鍾意嘅質地。質地唔錯,不過味道比較單調、清淡,如

▪️Super Egg Benedict $138
Super Egg Benedict

▪️油封雞腿伴野菜 $248
油封雞腿伴野菜

▪️紫薯比利時窩夫 $138
紫薯比利時窩夫

切開真係紫色架喎!聞落去就幾香紫薯味,不過食落又唔算好重,勝在唔會有陣好人工好甜嘅紫薯味。窩夫外層脆身帶焦香,內𥚃濕潤軟熟有彈性,唔會太乾硬,係我比較鍾意嘅質地。質地唔錯,不過味道比較單調、清淡,如果可以配返個紫薯醬就好啦!

▪️Saké Kasu Latte $54/hot
Saké Kasu Latte

係用上「酒粕」嘅咖啡!入口先嘗到咖啡香,其後會感受到輕輕嘅sake風味幾特別喎~ 糊狀嘅酒粕沉澱於杯底,最後一口酒味尤其突岀。