2021-09-27
“No monkey? You need to clean the kitchen afterwards” 一個同chef有趣的開頭, 令到成餐飯都好開心。今日係我都老公嘅拍拖慶祝日,帶埋阿仔去赤柱遊走下,出下汗。響完全無計劃嘅情況下入咗去一個comments唔差,但居然一枱客都無嘅印度餐廳。唔同五點幾太早?唔緊要啦,人少少仲舒服。仲連大廚都出唻同我哋傾計,笑下。Mulligtwany(扁豆湯)扁豆味唔係太重,反而香料味較為突出,偏咸。湯亦比較稀,唔似西式濃湯。但特別,可以一試。Paneer Pakora(芝士波?)中文名唔太記,不過味道同我想嘅唔同,不推但可試。Chicken Tikka Masala(蘑菇燒雞)應該係雞胸但一啲都唔鞋,唔辣,香料味唔會太重,好適合小朋友食。配埋烤餅/麥餅,小朋友當pizza食。Dal Makhani(咖喱黑豆)一定要推,黑豆磨到微蓉,好有肉醬感覺。黑豆味香濃,個人真係食到一口接一口。配飯配餅都一流。Naan(烤餅)配咖喱無得輸,不過應該係基本嘢。Indian Fried Rice(印度炒飯)本身係叫檸檬飯,不過sold out,chef見我地有小朋友
Naan(烤餅)配咖喱無得輸,不過應該係基本嘢。
Indian Fried Rice(印度炒飯)本身係叫檸檬飯,不過sold out,chef見我地有小朋友就推我地食呢個。又係無得輸,生菜爽,蛋味香,配咖喱直情贏,不過淨食就略咸。
Roti(麥餅)點解咁似烤餅?外形一樣,味道都好似,係比較扎實少少。
整體玩得食得好開心,會再唻。
Mulligtwany
Paneer Pakora