2020-12-02 697 瀏覽
最近喺長沙灣揾到一間小菜館,叫《客家人》坐得舒適😌食得招積🤪服務出色😉入面個個都好有禮貌,又招呼,每次遞上小菜都話小心睇熱,好窩心😘仲有懷舊蕎頭食𠻹🤭我叫咗三個小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻➡️藥膳黃酒炆雞👉🏻熱辣辣煲仔雞,聞落已經好香濃,煲內有一片片小薑爆香雞件!雖然藥材味欠奉,但每件雞都炆到入哂味,好鬼惹味😋仲有啲青紅椒拌住,令味道提升不少🆙⚠️(品嘗期間,親切嘅老闆娘有介紹過如果想藥材味重啲,可以下次試吓藥膳黃酒煮雞湯!不過,我覺得呢個炆雞別有一番風味😋)➡️農家炆燉扣肉👉🏻肥瘦均勻嘅扣肉,入口油香橫溢,加上滿滿梅菜,惹味可口,送飯一流😋唔好以為扣肉唔健康,原來內有乾坤🤩藏咗好多白菜仔,食到肉之餘,又食到菜!佩服大廚將呢度傳統小菜改為現代人追求健康小菜👍🏻叻👍🏻➡️椒絲腐乳炒唐生菜👉🏻香濃惹味嘅腐乳汁加上一棵棵入口爽甜嘅唐生菜令我唔鍾意食菜嘅老公都愛上呢度菜!估唔到喺度都有飯後甜品,就係滋潤養顏嘅木瓜雪耳糖水,味道少甜但真材實料😍食完都唔夠喉我欣賞《客家人》每碟小菜無論賣相、顏色、擺法都好完美!而且呢間餐廳都十分支持環保,以棄置呢嘅酒樽自製一棵聖誕樹🎄好有創意👍🏻👍🏻

我叫咗三個小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

藥膳黃酒炆雞

不過,我覺得呢個炆雞別有一番風味😋)

佩服大廚將呢度傳統小菜改為現代人追求健康小菜👍🏻叻👍🏻

椒絲腐乳炒唐生菜
令我唔鍾意食菜嘅老公都愛上呢度菜!

木瓜雪耳糖水

木瓜雪耳糖水