2017-08-11 92 瀏覽
幾年前要食喜來稀肉,剩係識去尖沙咀大排長龍等位。而家喜來稀肉既分店已經遍佈好多地方,想食唔一定要去尖沙咀,連旺角都有。點左一個韓牛特殊部位套餐,有牛外腹肉 / 牛梅花肉 / 牛脊亦位 / 西冷,包2杯飲品。點完餐,店員就順便幫手整埋爐邊蛋,一係芝士+蛋醬,而另一邊就係泡菜+蛋醬。套餐話咁快就到左,有一塊肉大到連個盤都裝唔哂。4個部位,各有唔同既肉質同埋味道,但係每個部位既油脂分佈,所以燒出黎都好香,同埋唔會太”鞋”,加埋生菜一齊食岩岩好,減少左油膩感,同埋食D菜感覺好似健康D。不過最大塊果塊牛肉,因為太大既關係,所以火喉既控制比較難,我地又怕太生,所以有少少燒過龍,破壞左個口感。

2017-06-27