2020-06-06 1487 瀏覽
自己本身吾系住大角咀,但近排真系因為機緣巧合嘅情況下,成日都黎呢邊發掘美食,不過可以去到多啲地方食野都冇話吾好,對我黎講吾系非常遠嘅地方我都接受到。記起自己原來好耐之前已經喺OpenRice搵過大角咀呢間西餐廳,吾好聽到喺大角咀就以為會好吾方便,其實間餐廳好近奧運站,搭地鐵轉眼就到。門口非常易認,有一扇扇湖藍色嘅窗簾,就咁睇已經覺得好靚喇💙即使冇真系掩埋,就咁做吓裝飾都好靚呢。最值得一提嘅,莫過於餐廳入面系有live band聽架!聽人講系逢星期五/ 六晚8點正有live band表演🎼 今時今日啲餐廳都好難經營喇,所以成日都覺得如果一間餐廳仲肯花錢去請live band黎表演,一定真系一心一意系為客人著想。好似仲聽聞為咗尊重表演者,有成員喺度表演戈陣,客人只可以用側門出入。以呢區嘅餐廳價錢黎講,呢度啲食物都幾貴😨淨系小食都講緊要百幾蚊,主菜要二百幾蚊,意粉就少貴吧,不過我自己會系戈種吾介意比多少少錢,都想食好啲嘅人。P.s. 我冇錢😂首先叫咗份九龍城雞翼,就咁睇其實都係普通嘅炸雞翼,但係旁邊嘅醬汁原來先係重點,醬汁嘅味道同水牛城雞翼嘅醬汁非常相似,都係甜甜辣辣咁樣。雞翼嘅大小就咁睇已

首先叫咗份九龍城雞翼,就咁睇其實都係普通嘅炸雞翼,但係旁邊嘅醬汁原來先係重點,醬汁嘅味道同水牛城雞翼嘅醬汁非常相似,都係甜甜辣辣咁樣。雞翼嘅大小就咁睇已經知非常大隻,毫不吝嗇,雖然係炸雞翼,食落又唔會話感覺好油膩,但係又feel到香口。
九龍城雞翼(6件)

小食方面,我哋仲叫咗一份黑松露薯條配黑松露巴馬臣芝士豆乳醬,就咁聽落一份薯條要百幾蚊確實幾貴,但食落口就會覺得其實都算值得。首先薯條嘅份量非常多,成餐都喺度食薯條咁滯🤣跟住就咁睇都睇得出黑松露都唔少,好足料呀
最值得一提嘅係巴馬臣芝士豆乳醬,原來表面嘅芝士係未溶架,店員話係要透過薯條嘅熱力令芝士溶成液體,個原理都幾得意,食落口好芝味🧀
黑松露薯條配黑松露巴馬臣芝士豆乳醬

吾知大家食過貓耳朵粉未?喺呢度竟然有呢道菜式呀,系青醬雞肉露筍貓耳朵粉。本身麻麻地青醬,系因為有呢款貓耳朵粉我先試,不過食落又竟然覺得吾錯啊,青醬吾會好臭,系好似平時食西餐有戈啲香草嘅味道咁。雞肉都幾嫩滑,切到細細舊咁好易食,貓耳朵粉個口感其實有啲似蜆殼粉,不過系比較結實。
青醬雞肉露筍貓耳朵粉

最後試呢款系溫泉蛋黑松露野菌幼扁麵,溫泉蛋系成個麵嘅重點,因為平時去西餐廳,都吾系間間都會有含有溫泉蛋嘅菜式,呢度竟然都有呢。將溫泉蛋吉穿,使得成個意粉都會有溫泉蛋味🤤跟住黑松露野菌扁麵都有好多黑松露同埋芝士粉,成個意粉食落感覺口感豐富,不過吾算十分creamy。
63℃溫泉蛋黑松露野菌幼扁麵
2020-05-24
九龍城雞翼(6件)
黑松露薯條配黑松露巴馬臣芝士豆乳醬
青醬雞肉露筍貓耳朵粉