2017-08-23 148 瀏覽
好耐之前已經食過outdark一次,印象中呢度嘅芝士炒雞好食過其他餐廳嘅炒雞,因為真係會落好多芝士,今日喺旺角咁啱見到有分店就嚟舊地重遊。餐廳位置喺彌敦道非常方便,上2樓就會見到呢隻大大隻嘅熊公仔,裏面充滿着聖誕氣氛入到去發現裏面意外地有情調,啲星星掛飾好靚,而且昏暗嘅環境令人好放鬆嚟到呢度多數都係食炸雞,但都有其他選擇,例如魚糕湯,部隊鍋以及小食例如海鮮煎餅等等,不過要留意嘅係份量好多,如果兩個人食基本上點兩款食物已經足夠呢度嘅米酒好出名,嚟到梗係要試試啦,問咗侍應酒精濃度唔高,大約5%左右,於是我哋就揀咗蜂蜜米酒試試啦,份量其實夠五至六人各一碗,但由於我哋太想試所以即使得兩個人都點左,唯有盡量叫侍應唔使俾咁多我哋。米酒係一個大碗入面,入面仲有好多冰,侍應會幫手將啲冰敲碎融入米酒。倒入碗後混入碎冰嘅蜂蜜米酒非常易入口,蜂蜜味比酒味濃,而且味道意外地配合,男友即使平日唔飲酒都讚不絕口!!炸薯塊只係$45覺得幾扺,因為份量都幾多,而且薯塊有唔同形狀所以會有唔同口感,薯塊上面鋪左好多芝士粉,而且熱辣辣,令人回味無窮主角出場,一見到已經心心眼,因為除咗炸雞同埋大量芝士之外,旁邊仲有菠蘿、泡菜

蜂蜜米酒

芝士炸脆薯塊

芝士炒雞(原味)

主角出場,一見到已經心心眼,因為除咗炸雞同埋大量芝士之外,旁邊仲有菠蘿、泡菜、紫菜飯以及鍋邊蛋等等,分量其實足夠二至三人

要留意嘅係雖然係原味但都有一隻辣椒,所以食落口會有少少辣,更加惹味,炸雞味道係韓國一貫嘅甜辣味,伴上重重嘅芝士極度邪惡,令人食唔停口

炸雞以為係偏脆既口感,但原來雞肉比想像中滑

另外餐廳會有一啲扣比客人,客人可以喺扣上面寫字臨走前再喺架上面扣上,適合年輕情侶玩下

見到呢啲密密麻麻既鎖匙扣令人諗起首爾塔,都幾浪漫

買單一共$549 ,臨走前仲有靚仔Oppa送上朱古力,haha🙈
蜂蜜米酒
芝士炸脆薯塊
芝士炒雞(原味)