Green Orange

2022-02-21 2819 瀏覽
就快情人節,我同朋友book左呢間係上環嘅高級西餐廳應下節。餐廳佈置好靚,窗邊有好多燈飾,營造出一種好浪漫的氣氛,好適合慶祝節日🥰我地嗌左一個二人餐,好抵食🤪有齊前菜、主食、甜品、飲品,加$58仲可以試埋白酒/紅酒,價錢非常合理。首先會有刺身帶子沙律,帶子又大粒又鮮甜,沙律菜望落去好新鮮,配上醬汁,有一種既健康又開胃的感覺😍前菜有多款選擇,見到墨西哥蟹餅個名就覺得佢幾特別,於是同朋友嗌左呢個前菜試試。蟹肉嘅份量好多,又有蟹嘅鮮甜味,再加上墨西哥青醬汁,個餅底又脆口,整個組合令到你食完一啖好想繼續食落去😍Main course 平時就多數食牛扒多,但今次我同朋友就想試下法式油封鴨髀。長時間的低溫油封烹調,使鴨腿肉質彈嫩緊實、皮香肉嫩,食落仲有一陣鴨肉的香味🥰除左鴨髀之外,仲有唔同配菜,估唔到呢個主菜可以帶比我地一個驚喜!第2個main course我地揀左黑松露意大利飯。飯嘅軟硬到適中,意大利飯最講究飯粒既熟透程度,冇煮得過於軟身,反而係帶一點硬度,食落口感更佳,適合香港人的口味😍再拌勻濃郁的黑松露醬,每一口都散發著黑松露香氣,又唔會令人覺得好滯😎呢個黑松露意大利飯極力推介🤩甜品方面,是

甜品方面,是日甜品係一個紅莓芝士蛋糕。因為情人節嘅關係,店員主動將蛋糕放係寫上字句的碟上,浪漫又貼心。蛋糕有好濃嘅紅莓同芝士味,又唔會過甜,啱曬我地呢啲芝士控嘅人😝

另外,我地都有加$58試左白酒🥂好抵🥰

2022-02-10