2016-03-18 3744 瀏覽
對於我呢d一把年紀嘅人嚟講, 情人節咪又咪係同平時一樣~(特別係我地呢D每逢大時大節都係要開工嘅人,假期、乜節物節都唔會有特別feeling的 =.= )說真的,呢幾年嘅情人節,我都係0係工作中渡過...話雖然係咁講,但有時見到D couple0係facebook出晒閃光彈sweet sweet咁,都會好想試一吓吃個所謂嘅情人節餐,令自己勾返起那些年的甜蜜蜜回憶XD 岩岩遇著剛剛,位於旺角嘅Pixel Cafe,未嚟到14/2正日就已經有得食情人節set喎~正呀喂~!!好。岩。我。d。同。節。日。掛。唔。上。任。關。係。嘅。人。哦。Pixel Cafe 嘅位置,係非常易搵唷。就0係銀座廣場嘅對面;基利商業大廈20/F.一步出lift,就會見到Pixel Cafe嘅招牌同埋放置0係門外嘅MenuPixel Cafe的裝潢,以攝影為主題. 一入到門口就會見到兩支studio及幾卷不同顏色的backdrop紙門口右手邊的位置,放滿左好多的card games & board games. 到達cafe的時侯,大概是晚上7點半左右,但已經見到差唔多有70%的入座唷.Valentine's Da

對於我呢d一把年紀嘅人嚟講, 情人節咪又咪係同平時一樣~

說真的,呢幾年嘅情人節,我都係0係工作中渡過...

正呀喂~!!

Pixel Cafe 嘅位置,係非常易搵唷。

就0係銀座廣場嘅對面;基利商業大廈20/F.
一步出lift,就會見到Pixel Cafe嘅招牌
同埋放置0係門外嘅Menu
Pixel Cafe的裝潢,以攝影為主題.

Valentine's Day Dinner Set Menu~
價錢是相當的實惠哦~ 由$128-$148 (附設加一服務費)

我叫左香煎龍脷柳配牛油檸檬汁

飲品方面,我order左Sahara (撒哈拉沙漠)分別以芒果、菠蘿、橙汁、梳打調配.
喺等待食物上檯呢個時間,就四圍遊吓間cafe哦

每一個小角落都有一d小擺設
大約10分鐘左右,waitress姐姐先遞上沙律
沙律菜挺新鮮的哦~

配以手撕蟹柳絲

仲有勁地道嘅奇妙醬(點解地道?因為由細食到大嘛,一食就認得出陣味

不過,我(個人口味)鍾意沙律配以紅酒醋/Olive Oil 多一D~

同埋飲品 - Sahara (撒哈拉沙漠)
嗯,呢杯飲品,顏色好漂亮哦~

但礙於本人預期呢杯soda係比較清新、淡味一點

所以,飲落口第一啖其實有D失望⋯⋯

好甜好甜⋯⋯ > <"

而且,Soda比例似乎唔太多吧~

(你地明白嘛?即係⋯⋯當你想飲一杯冰凍可樂嘅時候,飲落口發現⋯⋯杯可樂係冇氣嘅。說係果一種失落 > <" )

然後就是main course

香煎龍脷柳配牛油檸檬汁

店主說是Cafe的新菜式嚟哦~
有兩條超長的露筍+兩條原條龍脷柳,仲有兩大片蕃茄哦~
又因為之前店主介紹過,呢一個菜是新增的。

所以好急不及待咁即刻拿起刀叉就据條魚嚟食了~

先講條魚先~

處理得挺好,冇果一陣急凍嘅"雪"味

而且份量非常足料

可惜表面鹽嘅分佈略嫌唔夠平均