2019-07-15 1620 瀏覽
彩晶軒係食一間食過好多次嘅酒樓。我咁鍾意試新嘢,點解對佢嘅咁情有獨鍾?就係因為佢嘅餐牌成日都會有變化,久唔久就會有新點心推出。襯住假期我又嚟到去試新品啦。花雕酒香煲仔叉燒包上菜時 ,點心姐姐會喺煲面淋些少花雕酒, 成個煲就會炸炸聲作響。 食落雖然冇花雕酒味,但係叉燒包裏面嘅餡係好味嘅,加上煲底嘅熱力,令到包皮有種似生煎包嘅口感。百吃不厭鹹水角雖然今次唔係好熱 ,依然食到個皮係脆既,餡料調味亦都好食。醒胃山楂腸呢個係我千辛萬苦,排除萬難先俾我點嘅一個點心 。點解?淨係聽個名都知伏啦🤣 但係我呢啲試伏專員,有不到黃河心不成嘅心態,一定要點黎試。點心一上枱,我就疑惑,份量點解會有咁多嘅?!會唔會係冇人點全部畀曬我食🤣。佢係似馬蹄糕嘅質地,外型係芝麻卷嘅形狀。味道方面係正常,有山楂嘅味道,有少少酸酸甜甜。 腸粉上面淋咗山楂碎, 個人都覺得ok唔會難食。不過為左乎合鹹點嘅角色, 佢似乎混合咗少少蔥油黎蒸,帶有蔥油香味,但食得多會反而有少少漏。係咪將佢做翻一個甜品會唔會更好?金粟賽螃蟹搞內有粟米同蛋白, 調味較清淡但一樣好食。彭公豆腐水晶包內有豆腐碎同雞髀菇, 調味唔錯幾好食。班蘭椰汁糕班蘭味同椰
彩晶軒係食一間食過好多次嘅酒樓
我咁鍾意試新嘢,點解對佢嘅咁情有獨鍾?

百吃不厭鹹水角
雖然今次唔係好熱 ,依然食到個皮係脆既,餡料調味亦都好食。

金粟賽螃蟹餃

金粟賽螃蟹搞

內有粟米同蛋白, 調味較清淡但一樣好食。

彭公豆腐水晶包

內有豆腐碎同雞髀菇, 調味唔錯幾好食。

清香玫瑰糕 班蘭椰汁糕

班蘭椰汁糕
班蘭味同椰汁味都較弱, 八蚊一嚿性價比就唔高。

清香玫瑰糕
半透明玫瑰紅色嘅糕, 裏面混有玫瑰花瓣 。整體上都算清清甜甜,合格。 同樣地8蚊一嚿可以再俾大嚿少少囉。

下次再試第d
金粟賽螃蟹餃