餐廳: Alibi – Wine Dine Be Social
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-03-12 2177 瀏覽
Alibi - Wine Dine Be Social 係Cordis酒店入面一間我好中意嘅餐廳。今次我地叫咗個4-Course Brunch,連埋90分鐘嘅free flow,可以任飲氣泡酒、紅酒、白酒、本地啤酒同埋汽水。👍 Chickpea and smoked Spanish paprika soup湯有好香嘅鷹嘴豆味,相信佢係打咗好多鷹嘴頭蓉加落去,反而Paprika唔係好重味。湯嘅質地好滑,口感好綿,唔會好滯,配麵包食一流!👍 Roasted pumpkin and Comté cheese salad沙律令我非常驚喜。主要材料由烤過嘅南瓜、芝士、沙律菜。另外佢加咗杏仁片,令整個沙律口感昇華,食到脆脆嘅杏仁片之餘,都好香杏仁味。而且芝士都唔會漏,作為開胃菜一流。👍 Atlantic salmon tartare三文魚他他加咗wasabi蛋黃醬同埋麻油,好有日本菜感覺。👍 Organic free range chicken breast雞胸肉係令我驚喜嘅主菜,雞胸好滑,雖然佢無提及煮法,但我相信係慢煮。配上薯批同黑松露泥,口感豐富。👍 Pan seared Icelandic

👍 Atlantic salmon tartare
三文魚他他加咗wasabi蛋黃醬同埋麻油,好有日本菜感覺。

👍 Pan seared Icelandic Golden red fish
魚味重,配上牛油汁,好食。不過份量比較少,男士未必夠飽。

👍 Mandarin yuzu mousse cake
柑橘柚子慕絲整到一個柑橘🍊嘅樣,連上面嘅紋都有,非常細緻。口感軟滑,中間都有果肉餡。唔太甜。

👍 Caramel hazelnut mille feuille

📍 Alibi – Wine Dine Be Social
旺角上海街555號香港康得思酒店5樓