2017-09-12 77 瀏覽
Springfields門口好細,要細心留意先會搵到,認住白雪雪嘅門面啦,沿樓梯行落地牢先係餐廳位置。落到黎係另一番景象,白色為主,每張枱上擺有一支花,感覺高雅、脫俗、悠閒。Vegetables soup $50,蔬菜湯上面有忌廉同芝士。入面有薯仔,成個味道好似蕃茄薯仔湯,但就多一份幼滑口感。Mozzarella bite$60 - 炸Mozzarella芝士,面頭加左蒔蘿做裝飾,加添一份辛香味道。外面脆口,入口煙韌而柔軟,輕輕就可以將佢拉長十幾二十厘米。Sassy salmon$106,再加多一份 Salmon$15。加完之後煙三文魚係密鋪喺個薄餅入面。生紅洋蔥獨有嘅澀味同嗆辣味,配合酸豆超酸味道,味道層次豐富。入面仲有蛋同芝士。法式薄餅冇意式薄餅咁厚,所以食落感覺冇咁膩滯。Hot Mochaccino$30,即係Mocha同Cappuccino混合體,入面已經有朱古力糖漿同面頭加左朱古力粉,所以唔加糖都已經夠甜。因為店員另外俾左糖粒我,我見咁High class又落左一粒咖啡糖,咁就有啲過甜喇!攪勻之後泡末依然豐富。Salted Caramel Pretzel milkshake

入面有薯仔,成個味道好似蕃茄薯仔湯,但就多一份幼滑口感。
外面脆口,入口煙韌而柔軟,輕輕就可以將佢拉長十幾二十厘米

攪勻之後泡末依然豐富。
Salted Caramel Pretzel milkshake $55,咸焦糖奶昔,好甜,唔鍾意咁甜應該可以同佢講減低甜度! 入口幼滑,好多忌廉同奶。
杯內壁有焦糖醬嘅紋路,上面仲加左Pretzel(蝴蝶脆餅),特別吸睛,仲大大杯!
Banane flambee$72,火焰香蕉,法國薄餅上面加左雲呢嗱雪糕、煮過而焦糖化嘅香蕉、提子乾同焦糖醬,淋上rum酒再馬上點火,藍藍火光,好靚~
點火後雪糕冇大大溶化,香蕉散發出香甜誘人嘅香蕉香味,一口熱香蕉,一口凍雪糕,正!

Cupcake都做得好靚:

當中以獨角獸同紅鶴造型最精美,靚到唔捨得食呀,不過味道偏甜。

今日在場三個店員都係外藉人士,要點餐,哈哈,當然要講英文啦
,挑戰吓自己!樓面工作主要係由一個女店員負責,態度親切有禮,仲有酒凹添,幾甜美。
我地就喺悠閒嘅氣氛吓品嚐美食,度過咗一個完美嘅周日下午。