2020-05-06
困係家中悶悶地,上網搵下香港好去處。。。搵搵下就比我搵到西貢,白沙灣。同人煙稠密既香港相比下,呢度有環境空曠,可以俾我地擁抱一下大海。而我地就去左白沙灣唯一酒店餐廳食dinner ~我地坐响吧檯,正面可以睇到師傅响廚房的廚藝表演,側面映照天色漸沉的汪洋,而且食客量少,我地就算坐大廳都可以享受恬靜,不受其他食客騷擾我地坐吧檯可以睇住廚師點烹調各款料理,另一方面廚師亦好細心咁留意我地,我地兩個用唔同餐,所以有唔一樣食物時會分享滋味,所以無要求,主動以俐落刀工,幫忙分開食物。真係好細心,好好服務。燒物 松葉蟹蟹膏蟹籽多士松葉蟹肉有好濃郁鮮味,蟹肉中加咗洋蔥,不但無損鮮味,而且洋蔥甜味配合之下發放更多滋味香脆多士配合多汁鬆軟的蟹肉碎,蟹肉鮮味滲入多士之中手卷 日本白飯魚仔入口感受白飯魚淡香,然後散發出青芥味道椀物 豆腐麵豉最喝一口甘甜的熱湯。連平時唔喝麵豉湯既我都一口口喝完,喝出師傅既用心烹調,用料上乘。甜品 士多啤梨雪糕 櫻花紅豆糕 菓子三個甜品都是自家製,士多啤梨雪糕果味濃郁,有蛋托批盛載,雪糕溶化也會在托批之中,而且無損香脆,享受到最後一口甜美雪糕,櫻花紅豆糕上層晶瑩通透中,有幾朵櫻花
燒物 松葉蟹蟹膏蟹籽多士
香脆多士配合多汁鬆軟的蟹肉碎,蟹肉鮮味滲入多士之中
手卷 日本白飯魚仔
入口感受白飯魚淡香,然後散發出青芥味道
椀物 豆腐麵豉
甜品 士多啤梨雪糕 櫻花紅豆糕 菓子
三個甜品都是自家製,士多啤梨雪糕果味濃郁,有蛋托批盛載,雪糕溶化也會在托批之中,而且無損香脆,享受到最後一口甜美雪糕,櫻花紅豆糕上層晶瑩通透中,有幾朵櫻花花瓣,活像比春風吹拂的散落景像