之前我去食過越南菜同西餐,對於佢地食物嘅水準我100%安心~哈哈!今次大長征去到中環店!聽講佢係銀杏館第一間鋪~位置起歌賦街,附近有PMQ,遠少少有新打卡點-大館,其實幾岩同朋友去行下影下相,之後上去食野~起鴨巴甸街轉入去,右轉歌賦街直行到近街尾位置就到,其實離遠都會見到佢有一個易拉架放左出門口,中環店有兩層,唔知係咪因為中環本身都係個中西匯集嘅地方,哩間鋪外型都幾中西融合,用左霓虹燈整左個Gingko House,無錯~就係銀杏館嘅英文名!今次訂咗個「花饌套餐」~同朋友一行兩人所以就揀左無飯個款~入面我最期待嘅係桂花雞同香酥骨!桂花雞真係雞又有雞味~桂花有桂花味~唔係講笑,啖啖嫩滑雞肉,滲出清香桂花味!而有機洛神花冰梅香酥骨~係我同朋友一致好評!本身我就好鐘意洛神花嘅製品,加入去香酥骨道煮,真係無得頂!香脆!酸甜!開胃!肉骨比例平均~鐘意"吮"骨頭嘅朋友一定讚!另外仲有翡翠菊花魚卷同翠塘菊花扒有機豆腐。兩款都揀咗以菊花入饌,菊花清香,配清淡菜式就唔怕搶味,魚卷上面放咗蟹籽呀,加埋個蛋白茨汁,魚肉嫩滑唔腥!翠塘豆腐就好多料~有蝦粒菇粒元貝粒!其實配飯真係一流,但套餐本身已經好多款菜,為

桂花雞

有機洛神花冰梅香酥骨

翡翠菊花魚卷

翠塘豆腐就好多料~有蝦粒菇粒元貝粒!其實配飯真係一流,但套餐本身已經好多款菜,為咗唔好浪費,我地都唔敢叫白飯,哈哈!
翠塘菊花扒有機豆腐

入面仲有款茉莉花京蔥孜然牛柳,重口味嘅朋友就岩哂!牛柳最怕煮過龍~師傅就煮得岩岩好~肉質淋~唔會好韌口!
茉莉花京蔥孜然牛柳

啊~仲有一入嚟就有花茶同蟲草花懷杞水鴨湯!水鴨湯係盅上,原汁原味!好想再要多盅!花茶係烏龍茶,茶壺入面好多花~哈哈!好似個花園仔呀~其實佢款款菜都有食用花,成件事都真係好"花花世界"~

迎賓花茶
蟲草花懷杞水鴨湯

最後係飯後甜品-相思紅豆杞子桂花糕~唔係太甜,桂花糕入面包住紅豆同杞子,杞子明目~大大粒好好味~本身個粽亦好香桂花味,為整個套餐畫上完美句號!

相思紅豆杞子桂花糕

整體來說,份量大用料足,一定食完好滿足!花嘅主題都好明顯,因為佢地用咗食用花入饌,本身起烹調嘅時候都加入左花去烹調,所以有啲菜式都有花香味道,味道較淡的都可以同食用花夾埋醬汁去食,唔會有違和感~
2019-04-28
桂花雞