2018-10-21 97 瀏覽
禮拜五,聽朋友介紹話觀塘有間食韓國野嘅幾精緻,一於就信佢試下係咪咁掂。間餐廳唔難穩,嚮亞太中心入面,屬開放式,空間都幾寬敞,因為同層只得呢一間餐廳,環境都算幾安靜,坐落幾舒服,完全係夜晚黑同朋友仔輕鬆食餐韓國料理嘅好地方。仲有電視睇!😍😍😍😍餐牌上面嘅菜式都幾豐富,仲有d幾抵食下嘅二人餐同四人餐比客人選擇。😆我就當然撿d我未食過嘅韓國菜試下,我就叫左蟹肉炒淮山麵($88),朋友就叫左嘅韓式煎雜菜蝦餅($58),同一個醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯($68)。😍😍先講翻我我叫嘅蟹肉炒淮山麵,個醬汁調得岩岩好,唔會太潔,而又令每一條麵都掛上味道香濃嘅醬汁,食落爽口而不膩,而d蟹肉都算有翻蟹本身嘅鮮甜味,再連埋粒粒噗噗脆,味道鹹鮮嘅蟹子一齊食,無論係味道上同口感上都好有層次,總之一個字: 爽!😚而朋友叫個個蝦餅都值得推薦,蝦餅唔會煎到唔太多油,面頭嘅雜菜同個蝦餅都幾夾,一齊食落香口之餘,又唔會太油膩。😆而道醬油蝦,因為上得比其他兩道慢,我就最尾先食啦。其實我就一直好想試韓國幾出名嘅醬油蟹,但一直無機會,呢次就試個醬油蝦頂住先。😆😆😆😆其實都算驚喜,隻蝦係生嘅,但用d特製嘅醬油腌著,幾乎無曬d腥味,

韓式煎雜菜蝦餅

而道醬油蝦,因為上得比其他兩道慢,我就最尾先食啦。其實我就一直好想試韓國幾出名嘅醬油蟹,但一直無機會,呢次就試個醬油蝦頂住先。😆😆😆😆其實都算驚喜,隻蝦係生嘅,但用d特製嘅醬油腌著,幾乎無曬d腥味,剩翻d蝦嘅鮮甜味,個醬油味道都算幾濃,甜甜地,鹹鹹地。食慣蝦刺身點芥辣嘅我出頭覺得咁樣食生蝦會食唔慣,但食落又覺得幾好味,幾過癮wor,值得一試。
醬油蝦

好歡迎大家黎品嘗下呢間坐得幾舒服,食物水準又高嘅韓國料理餐廳。下次都想試下呢個二人餐,望落都幾吸引,哈哈😍
2018-10-19
醬油蝦