2023-02-16 22 瀏覽
台灣終於開放番自由行喇!以前真係去台灣去到好似返鄉下咁前排仲好掛住台灣嘅美食時去食咗一間高質 正港台灣味嘅台式料理滿足饞嘴嘅自己 一解思鄉之情饞·台式食堂係由90後台灣女生打理 部份用店主親自挑選來自台灣嘅食材製作 簡約嘅台式麵食、小吃和咖啡/奶茶明亮溫暖嘅木系佈置 使用餐感覺愉悅、舒適🥢饞·牛肉三寶麵($88*)👉🏻推薦三寶麵 材料好多包括 大塊滿足嘅牛腩、軟嫩嘅牛筋和爽口入味嘅牛肚👉🏻另外仲有大量香蔥和酸菜和蔬菜 真係超級豐富👉🏻紅燒湯底鹹度適中 帶有中藥嘅香味 食完無咩口乾感👉🏻可以選台灣陽春麵或者係刀削麵 我就選擇咗入味掛湯又不失嚼勁嘅刀削麵🥢藥膳排骨滷肉飯($78*+$12*)👉🏻藥膳排骨有驚喜 湯底中藥味香醇有點甜味 淨係咁飲都覺得好飲👉🏻排骨份量都算好多 而且排骨厚肉帶點脂肪位置 口感食落唔會韌👉🏻加$12*可轉滷肉飯 佢比平時食到嘅滷肉飯感覺無咁油和無咁鹹 食到尾都唔覺得膩🥢最佳拍檔($68*)👉🏻講到台式小食 一定要食鹽酥雞和台灣香腸 呢款雙併可以一次過滿足兩個願望👉🏻上檯熱辣辣嘅鹽酥雞好酥脆 加左啲炸九層塔係面 還有蒜片配台灣香腸 係我最鍾意嘅味👉🏻正宗又份量超多嘅
台灣終於開放番自由行喇!
以前真係去台灣去到好似返鄉下咁

前排仲好掛住台灣嘅美食時
去食咗一間高質 正港台灣味嘅台式料理
滿足饞嘴嘅自己 一解思鄉之情

饞·台式食堂
係由90後台灣女生打理
部份用店主親自挑選來自台灣嘅食材製作
簡約嘅台式麵食、小吃和咖啡/奶茶
明亮溫暖嘅木系佈置 使用餐感覺愉悅、舒適

🥢饞·牛肉三寶麵($88*)
👉🏻另外仲有大量香蔥和酸菜和蔬菜 真係超級豐富
👉🏻紅燒湯底鹹度適中 帶有中藥嘅香味 食完無咩口乾感

🥢藥膳排骨滷肉飯($78*+$12*)

🥢最佳拍檔($68*)
👉🏻正宗又份量超多嘅最佳拍檔 正

🧋仙草烏龍奶茶($30*)
👉🏻無叫到少甜但都無想像中咁甜 奶茶順滑唔涸喉 仙草份量好多 口感Q嫩
🧋芝芝芒芒($40*)
👉🏻邪惡又好飲嘅芝芝芒芒 雖然芝士芒果汁比想像中輕盈同無咁甜 但就會唔小心成杯都飲哂😌

呢到食到嘅料理都好有台灣味和好有親切感
而且食材用料和味道控制都感覺到主理人的認真