2017-09-05 2183 瀏覽
相識多年嘅好姊妹生日,想搵個環境好嘅地方同佢慶祝,平時放工已經成日同佢來銅鑼灣,今次特登book左位於加路連山道嘅阿麥廚房。由銅鑼灣站F1出口行過去都要大約10分鐘,雖然地點旺中帶靜,但係都好好生意,好彩事前有訂枱。餐廳門口裝修得好靚,入面燈光柔和,幾有格調,帶俾人好舒服嘅感覺。Set dinner包頭盤,湯,主菜同飲品,大家可以按個人口味upgrade湯同頭盤 。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓:鵝肝煎得甘香, 放係薄脆既麵包上食,好有層次感,配埋加左草莓既酒醋,味道相當夾,做法都好有創意。唯一美中不足既係伴碟既沙律唔夠汁,建議可以用柚子汁,味道出之餘仲好開胃。大蝦占米多:起左蝦肉切粒後既蝦身釀入蝦醬,洋蔥同蘑菇等等既調味料,非常惹味,蝦肉亦都爽口彈牙。黑松露菌忌廉湯:上檯時已噴出陣陣黑松露香味既忌廉湯,入口香滑而且濃郁,稀稠度剛剛好,入口有少量蘑菇碎,幾有口感,配埋又熱又脆既法包食,令人非常滿足。蟹肉南瓜忌廉湯:南瓜湯味道濃郁,入口好滑,加埋蟹肉,口感豐富,海鮮味相當鮮甜。帶子黑松露野菌意大利飯:意大利飯軟硬適中,吸收晒黑松露醬汁之後真係好香滑,令人食到停唔到口,帶子熟度亦都剛剛好,爽口

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓:

大蝦占米多:

黑松露菌忌廉湯:

蟹肉南瓜忌廉湯:

帶子黑松露野菌意大利飯:
意大利飯軟硬適中,吸收晒黑松露醬汁之後真係好香滑,令人食到停唔到口,帶子熟度亦都剛剛好,爽口彈牙,口感一流。

德國式燒鹹豬手:
份量驚人既燒鹹豬手,上檯時真係令我地哇一聲,因為除左巨型豬手之外仲有大量薯條同沙律。

鹹豬手採用燒既方式炮製,豬皮燒得好香脆,內裡既肉咬口得黎都好鮮嫩,顏色呈嫩紅,配埋香濃既燒烤汁,味道相當吸引。

伴碟既薯條亦都炸得香脆,沙律都好新鮮,不過個人認為可以轉做新薯同炒雜菜,一黎唔會同頭盤重覆,二黎感覺會健康d。

食完晚餐後我地飲返杯檸茶同杏仁露,為我地既晚餐劃上句號。

呢度食物同環境都唔錯,平均消費300 蚊鬆d, 地點旺中帶靜,適合約會中既男女,食飽過後可以慢慢散步返去地鐵站。