2019-12-22 1699 瀏覽
做冬晚上同屋企人途經鴨巴甸街,諗緊食咩晚餐時見到精緻一間精緻嘅日本餐廳。係門外見到餐廳師傅專心致志咁炸緊天婦羅,大家即刻興致勃勃,想試下呢間餐廳。入到餐廳,無一啲大大聲嘅日式打招呼方式,反而店員(估計係老闆娘)用溫柔嘅聲音歡迎我地,個刻就覺得十分窩心!我地一行四人冇booking,詢問後就立刻有枱,而且餐廳會貼心問番我地要熱綠茶定係凍綠茶,十分細心。睇番餐牌,有5個set可以選擇,分別有不同主菜,有雞,蔬菜,海鮮,混合,同天婦羅蓋飯 (唔記得影餐牌)除咗天婦羅蓋飯外,其他都可配飯同湯(+$28)或者烏冬(+$25)我地4人分別叫咗海鮮set同天婦羅蓋飯,店員首先送上前菜,有魚肉同節瓜煮(應該係),同蟹肉沙律魚肉好清甜,沙律都好食,但係冇咩特別係享用前菜嘅時候,就已經見到主廚為我地炸緊我地嘅食物天婦羅係一種烹調時間較短嘅食物,所以食完前菜後,廚師就立即送上我地嘅主菜我自己叫咗海鮮set,味道雖然未到頂級,但係每想菜式都好新鮮,而且好好食湯同食都好正,猶其是湯,清甜而且冇麵豉湯好重嘅咸味,值得一讚!講返主菜,分別有蝦、蟹、白魚、鰻魚、墨魚同帶子。我個人覺得鰻魚、蝦同帶子最好食鰻魚唔會因為炸

我地4人分別叫咗海鮮set同天婦羅蓋飯,店員首先送上前菜,
前菜
有魚肉同節瓜煮(應該係),同蟹肉沙律
魚肉好清甜,沙律都好食,但係冇咩特別
係享用前菜嘅時候,就已經見到主廚為我地炸緊我地嘅食物

講返主菜,分別有蝦、蟹、白魚、鰻魚、墨魚同帶子。
我個人覺得鰻魚、蝦同帶子最好食
鰻魚唔會因為炸過就失去原本醬汁嘅味道,而且肉質仲十分嫩滑,十分滿分!
蝦就保留到鮮味,而且一定係新鮮蝦而非雪藏
帶子一樣嫩滑,而且十分厚,絕對高性價比

天婦羅蓋飯
另外屋企人叫咗天婦羅蓋飯,分別有蝦、秋葵、茄子、白魚、雞同天婦羅蛋!
屋企人話呢個蓋飯大部分食物都好好食,但係最驚喜係蛋,蛋黃仲係流心,而且蛋白位置仲保持到濕潤,但係表面就十分脆口,全部食物入面最滿意呢樣!

餐廳提供咗唔同配料,除咗蘿蔔蓉同天婦羅汁外,仲有不同味道嘅海鹽,分別有原味、紫菜、柚子同梅

除咗食物方面,主廚同店員嘅態度絕對值得稱讚
屋企人有另外再叫食物,主廚貼心地叫店員為屋企人更換天婦羅汁,而且會介紹邊樣食物先食較好

總結嚟講,成餐飯都令人十分滿意,而且店員態度絕佳,有機會一定要再去食!
2019-12-22
前菜