2021-09-20
極喜歡韓風,小火焰有好幾間分店,終於殺到入嚟大圍,實在太好啦!平時行過都見到企左好多人喺門口等位。今日成家人一齊去幫襯,因為早去嘅關係,六點拎定飛,頭幾張枱已經到我哋,唔駛等好耐,實在太好了!坐低,諗都唔使諗,即刻問佢有咩味嘅炸雞,叫咗最傳統嘅甜酸醬,聽朋友講呢度嘅炸雞仲好食過好多轉炸雞嘅舖頭,梗係要試啦!上枱先發現原來炸雞有配年糕,佢啲年糕係又有條條嘅,可以有好多醬喺面嗰度,同一般出邊粗身嘅唔同,呢個有年糕配炸雞真係一流呀,酸甜汁配炸雞,有少少辣,炸雞皮脆肉亂,裏面仲有肉汁,脆皮襯埋嗰個酸甜辣汁,真係忍唔住炫耀選埋手指啊。另外仲有佢嘅炸紫菜卷,都非常之好味,我呢啲只做節咋紫菜卷來點埋啲酸甜辣汁,真係物盡其用,一滴都唔浪費啊。再嗌左炒粉絲,呢度嘅炒粉絲比一般食嘅韓國菜鋪,味道看香好多,口咁油煙銀好多,配菜都特別多,我覺得又抵食又好食,屋企嘅小朋友食完一碗有一碗,個個都讚好食!另外叫咗韓式魷魚,佢嘅賣相同張相對比就有啲出入,不過都大大碟,仲要鐵板上,上枱嘅時候咋渣聲熱辣辣真係好吸引。啲魷魚都算林,佢嘅配菜十分之多,好在冇叫炒雜菜,估唔到佢嘅炒粉絲同魷魚嘅配菜都咁多,一般食韓國菜都比較少才
坐低,諗都唔使諗,即刻問佢有咩味嘅炸雞,叫咗最傳統嘅甜酸醬,聽朋友講呢度嘅炸雞仲好食過好多轉炸雞嘅舖頭,梗係要試啦!上枱先發現原來炸雞有配年糕,佢啲年糕係又有條條嘅,可以有好多醬喺面嗰度,同一般出邊粗身嘅唔同,呢個有年糕配炸雞真係一流呀,酸甜汁配炸雞,有少少辣,炸雞皮脆肉亂,裏面仲有肉汁,脆皮襯埋嗰個酸甜辣汁,真係忍唔住炫耀選埋手指啊。另外仲有佢嘅炸紫菜卷,都非常之好味,我呢啲只做節咋紫菜卷來點埋啲酸甜辣汁,真係物盡其用,一滴都唔浪費啊。再嗌左炒粉絲,呢度嘅炒粉絲比一般食嘅韓國菜鋪,味道看香好多,口咁油煙銀好多,配菜都特別多,我覺得又抵食又好食,屋企嘅小朋友食完一碗有一碗,個個都讚好食!另外叫咗韓式魷魚,佢嘅賣相同張相對比就有啲出入,不過都大大碟,仲要鐵板上,上枱嘅時候咋渣聲熱辣辣真係好吸引。啲魷魚都算林,佢嘅配菜十分之多,好在冇叫炒雜菜,估唔到佢嘅炒粉絲同魷魚嘅配菜都咁多,一般食韓國菜都比較少才女揀,但係呢一間嘅配菜咁多就唔使另外再叫菜啦,實在太好啦,始終晚飯唔可以淨係食炸雞肉食麵食,要食多啲蔬菜先健康㗎嘛! 係咪!