今日約左朋友去觀塘行街, 行之前當然要食飽飽啦。聽朋友講話海日升中心開左間新的泰國餐廳, 於是我地就一齊去嚐鮮。當我地行到門口望到個餐牌既時候, 我覺得好surprise, 因為一個主菜只要$36 !!! 點解可以咁平? 😂😂😂 我平時番工係銅鑼灣食lunch平極都要$80 - $100… 如果公司係觀塘真係可以慳到唔少飯錢。💸💸💸餐廳入面都幾乾淨整齊, 座位與座位之間都有足夠的活動空間, 呢個安排係疫情期間尤其重要。另外, 我幾中意近牆身位置掛既一排吊燈, 幾特別。青木瓜沙律 ($12) + 芒果糯米飯 ($18)天氣咁熱, 一黎到就一定要叫個青木瓜沙律俾自己refresh一下。木瓜絲好多好爽口, 雖然我唔係好食得辣, 但呢碟青木瓜沙律只係少少酸辣, 更多既係惹味&香。而且我懷疑中間既醬汁入面有少少炒香左既小蝦米🦐, 好好食!而芒果糯米飯上枱嘅時候仲係熱辣辣, 係咁熱既天氣下, 真係要攤一攤先食到 😂 一開頭望落去覺得D芒果好似蕃薯咁, 感覺又乾又硬, 但食落又OK喎😋 芒果雖然有少少硬, 但好甜。呢個甜品除左落糯米之外, 原來仲有黑糯米, 另外佢地落左幾多椰漿, 所以D飯好糯好軟身

青木瓜沙律 ($12) + 芒果糯米飯 ($18)

而芒果糯米飯上枱嘅時候仲係熱辣辣, 係咁熱既天氣下, 真係要攤一攤先食到 😂 一開頭望落去覺得D芒果好似蕃薯咁, 感覺又乾又硬, 但食落又OK喎😋 芒果雖然有少少硬, 但好甜。呢個甜品除左落糯米之外, 原來仲有黑糯米, 另外佢地落左幾多椰漿, 所以D飯好糯好軟身, 口感幾好。

粉紅水門雞飯 ($36)
粉紅水門雞飯

我本身以為$36的餐, 份量應該會按比例縮小, 點知都係大大份, 性價比高到爆! 雞件本身已經去左骨, 所以食落好方便。另外, 雞肉肉質鮮嫩幼滑, 而且啖啖肉, 加埋個酸酸辣辣的醬汁, 增添惹味, 認真唔錯。油飯呈淡黃色, 雖然唔係太重油香味, 但食落感覺無咁油膩, 無咁大罪惡感🤪

正宗滷水豬手飯 ($36)
正宗滷水豬手飯

朋友叫左呢個飯, 除左有滷水豬手之外, 仲有酸菜同蛋。我試左一舊豬手, 味道都幾入味幾香濃, 而且唔太肥。肉質咬落去有少少偏硬, 但唔會鞋。

我同朋友各叫左一款凍飲, 凍陳年金橘蜜 ($12) 同埋冷泡白桃烏龍 ($12)。以份量黎講, 我覺得後者既性價比更高。但其實我地食到飽一飽, 埋單都係每人$63, 真係好鬼抵!

粉紅水門雞飯
正宗滷水豬手飯