2019-04-28 63 瀏覽
今晚約了朋友食飯,打算去EAT ME BAR ,諗住經OPENRICE訂位,一看店名旁打上(已結業 )! ........心諗,唔係掛,咁好生意嘅餐廳都結業 ! 惟有揾下附近仲有咩好選擇啦,當中見到有一間新 CAFE,環境同食物都好似幾好喎,再睇埋地址才發覺根本係以前EAT ME BAR 同一樓層,既然咁有縁見到,就上去試下。一入門口,一列大落地玻璃窗影入眼簾,四人檯沿窗邊一張張排列開去,牆上有大大個投射SCREEN,基本上裝修冇大改變,只是招牌轉了。我們選了一個可望街景的角落位置,視野不俗,可以由高處望落彌敦道,與對面大廈之間有好一段距離,感覺開掦。晚餐餐牌都好多選擇 : 可散叫 / 一人套餐 / 二人套餐 ,因為懶得諗,又唔想食牛,故此點了一個二人套餐SET B ($348)是日湯~甘筍忌廉湯,香滑美味龍蝦湯 ( 跟餐另加$ 12蚊) 濃濃龍蝦味,不太咸,剛剛好挪威煙三文魚紅醋沙律紅醋汁簡宜是整碟沙律的靈魂,煙三交魚亦是我的最愛, 好味一年熟成風乾腿卡邦尼扁意粉扁意粉面放上4片熟成風乾腿 ,咬落十分脆,有香濃得很的風乾肉味 ;意粉當中夾雜著香菇,細洋蔥粒及香草;底層是卡邦尼汁,吃時

甘筍忌廉湯

是日湯~甘筍忌廉湯,香滑美味

龍蝦湯
挪威煙三文魚紅醋沙律

紅醋汁簡宜是整碟沙律的靈魂,煙三交魚亦是我的最愛, 好味

一年熟成風乾腿卡邦尼扁意粉
意粉當中夾雜著香菇,細洋蔥粒及香草;底層是卡邦尼汁,吃時才將汁與意粉拌混,便不會影響面層乾腿味道同口感

至尊手工薄餅
上檯時熱騰騰的似剛剛焗起,餅底脆,面層有好多辣肉腸、菠蘿、水牛芝士,總之好足料,買相同味道都唔錯
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋
職員好好,幫我地預留了兩客,差不多吃完晒主餐便奉上;焦糖以乎放多了點,略厚,要用匙羹大力鑿幾下才挖掘出燉蛋來
;燉蛋很滑,不大甜

Cappuccino
熱檸水
Cappuccino ($22 以下要補差價 )

其實細心睇,餐牌內容、部份餐具咪又係同以前間餐廰一樣,不過無論點, 我當然希望餐廳長做長有,大家亦有一個可以HEA的好地方。

2019-04-25
甘筍忌廉湯