餐廳: Apinara
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-04-25 4394 瀏覽
是日大食妹約咗個舊同事聚聚,舊同事推介左太古廣場嘅Apinara,佢話喺泰國嘅時候食過呢間餐廳,都幾唔錯㗎入到餐廳,餐廳嘅裝修介乎係泰式餐廳同西餐廳之間,柚木傢具令到成間餐廳嘅感覺有啲復古,坐落都幾舒服Menu都幾多菜式,都幾有泰國風味㗎最後大食妹就揀左三樣野,分別係青木瓜沙律、大頭蝦蝦膏炒河粉同埋小食拼盤<青木瓜沙律$108> (好食:4/5) (抵食:4/5)大食妹平時唔係食辣,所以好少帶食青木瓜沙律但係舊同事就好鍾意呢個青木瓜沙律,待應話可以小辣,嗌返個試吓啦呢個青木瓜沙律有少少酸酸甜甜,再配埋啲沙律菜,都幾清新嘅但係同事就話有偏鹹,如果淡少少會更好其實份量都幾多,最後都食唔晒<大頭蝦蝦頭膏炒河粉$108> (好食:3/5) (抵食:3/5)蝦膏炒河粉河粉係大大片嘅河粉,同平時喺香港食開嘅泰國餐廳唔同河粉有咬口都幾好食,但係略嫌蝦膏味唔夠出,蝦球都算幾新鮮,但係得四粒定五粒,有d少<泰式小食拼盤$188> (好食:2.5/5) (抵食:3/5)小食拼盤配搭都算幾豐富,有荷葉雞、春卷、豬頸肉同豬肉丸🍡,不過質素同埋性價比就真係麻麻啦豬

Menu都幾多菜式,都幾有泰國風味㗎

<青木瓜沙律$108> (好食:4/5) (抵食:4/5)
大食妹平時唔係食辣,所以好少帶食青木瓜沙律

呢個青木瓜沙律有少少酸酸甜甜,再配埋啲沙律菜,都幾清新嘅
但係同事就話有偏鹹,如果淡少少會更好
其實份量都幾多,最後都食唔晒

豬頸肉脆就脆,但系係太油,未食到肉已經食咗一啖油

豬肉丸本身黑猛猛唔吸引,豬肉再同香料唔夾,有d慳

春卷大食妹無試,但係同事話普普通通咁啦

荷葉雞最好食
雞肉左荷葉清香嘅味道,肉質幾嫩,味道岩岩好唔會太油同太鹹,

嘢食質素不過不失,環境裝修都幾好,但係以咁樣嘅價錢來講可以去食都更加好嘅餐廳,性價比唔高
  • 青木瓜沙律