2019-08-12
嚟到尖沙咀小巷裏一間日本串燒燒烤店,呢度同城市既繁囂隔絕。今次係為咗佢嘅串燒omekase慕名而來。但詢問過是日菜單,不太合心意,所以最後還是散叫。店員推介粟米刺身做頭盤,好奇何謂粟米刺身,原來係日本新鮮運到未煮過嘅粟米。第一次食所以好友驚喜,粟米本身好多汁同埋非常鮮甜,亦都非常爽口。冇諗過粟米可以咁樣食🙊另外叫左自己最鍾意嘅雞泡魚干,一邊喝酒一邊聊天,是自己最嚮往的居酒屋之夜。另外要highlight嘅係油金魚餃,饒我無知,我一開頭以為係餃子,點知原來係油甘魚 - 餃嘅位置😂自己本身唔係太鍾意食日本烹調嘅魚,但呢一種燒法都依然能夠鎖住肉汁,加上肉質亦都10分鮮嫩,就算吾點酸汁亦都very oishi! 雖然呢間串燒嘅門面好似10分昂貴,但係勝在串物都唔算太貴,食物質素亦都10分高超,絕對係一間under rate左既居酒屋。值得一試!