餐廳: 鴻星中菜
資訊:

放lunch成班同事去飲茶係最正,因為一大班人可以唔洗就住就住,點到成枱點心都清得哂鴻星可能一黎地理位置唔算話太方便,二黎定價比同區其他酒樓高,所以午市都未見好爆棚。鴛鴦醬蒸蝦米腸粉 $46腸粉米漿好滑,配埋甜醬花生醬芝麻,唔係平平無奇嘅街頭美食芋絲春卷 $39熱辣辣炸出黎,夠哂香口,不過芋絲味就唔係好食到焗酥皮叉燒包 $46上菜時唔夠熱,所以酥皮林左,口感爭啲金沙涼瓜條 $65利申我係唔中意食苦瓜,但唯獨呢度嘅咸蛋苦瓜令我食到停唔到,兩種食材好夾,炸到好脆必嗌!蛋煎糯米雞 $46同事太中意食香口野,捨棄傳統蒸糯米雞。幾特別喎,不過又未至於脆到煲仔飯嗰啲飯焦貢棗糕 $15好抵食,又好好味芒果布甸 $28加花奶,簡直係由細食到大嘅酒樓甜品呢度啲芒果都幾多陳村粉蒸排骨 $46同腸粉一樣,滑溜溜排骨就有啲少😅雪菜肉絲炒年糕 $78年糕煙韌,不過雪菜太多,成碟野有啲太咸

鴛鴦醬蒸蝦米腸粉 $46
腸粉米漿好滑,配埋甜醬花生醬芝麻,唔係平平無奇嘅街頭美食

芋絲春卷 $39
熱辣辣炸出黎,夠哂香口,不過芋絲味就唔係好食到

焗酥皮叉燒包 $46
上菜時唔夠熱,所以酥皮林左,口感爭啲

金沙涼瓜條 $65
必嗌!

蛋煎糯米雞 $46

貢棗糕 $15
好抵食,又好好味

芒果布甸 $28
加花奶,簡直係由細食到大嘅酒樓甜品
呢度啲芒果都幾多

陳村粉蒸排骨 $46
同腸粉一樣,滑溜溜
排骨就有啲少😅

雪菜肉絲炒年糕 $78
年糕煙韌,不過雪菜太多,成碟野有啲太咸