2023-09-22 66 瀏覽
今日去咗海港城呢間高級餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜,脆皮和牛配香橙柚子醬。醬汁由新鮮香橙汁、柚子汁等材料調製而成,係甜酸味道既醬汁,可以中和油膩感,仲可以突出肉香。每一片和牛都好香滑多汁,油花豐富,肉質細膩彈牙,外層仲要炸到勁脆!我覺得呢道菜係一個完美嘅組合,既能展現和牛嘅高質素,又能增添一種新鮮嘅風味。除此之外,呢間餐廳仲有其他幾道精緻嘅菜式,例如爵士湯、流沙金黃銀雪魚、花膠麻婆豆腐、龍蝦膏海膽炒飯同蜜瓜甘露等。爵士湯係用蜜瓜、花膠等煮成嘅濃郁湯品,有啲甜甜嘅果香同滑溜嘅口感。花膠係一種富含膠質同胺基酸嘅海產食材,對皮膚同關節都有好處。我覺得呢道湯係一個好滋補嘅選擇,唔單止好味,仲可以美容養顏。流沙金黃銀雪魚係用新鮮嘅銀雪魚,外層香脆內裡柔滑。我覺得呢道菜係一個好創意嘅作品,將中式同西式嘅元素結合起來,創造出一種既驚喜又美味嘅效果。花膠麻婆豆腐係用花膠代替肉碎去炒豆腐同辣椒豉油汁,辣中帶香。我覺得呢道菜係一個好下飯嘅菜式,花膠同豆腐都好入味,辣度適中,仲可以補充蛋白質。龍蝦膏海膽炒飯係用龍蝦肉同海膽去炒白飯同雞蛋等配料,飯粒乾身彈口。我覺得呢道菜係一個好奢華嘅主食,龍蝦肉同海膽都好新鮮甜美

龍蝦膏海膽炒飯係用龍蝦肉同海膽去炒白飯同雞蛋等配料,飯粒乾身彈口。我覺得呢道菜係一個好奢華嘅主食,龍蝦肉同海膽都好新鮮甜美,同白飯相互映托。

食飽飽仲爭個甜品,我地叫左蜜瓜甘露。佢係用新鮮蜜瓜切成小粒,做成一碗清新甜美嘅甜品。我覺得呢個甜品係一個好適合夏天嘅選擇,可以消暑解渴,仲可以補充維生素同水分。

最後,我點咗1款特色飲品,sexy mama。sexy mama係一款無酒精嘅飲品,用上百香果,味道酸酸甜甜。我覺得呢款飲品係一個好適合女士嘅選擇,既能美容護膚,又能增加食慾。