2022-06-30 59 瀏覽
朋友最近調咗去長沙灣工作,所以可以同佢約喺中間點食個lunch,今日我哋就揀咗呢間新沙洞澡堂。餐廳入面果然有個澡堂😂,真係玩味十足。我哋首先叫咗兩份小食,炸韓國午餐肉條賣相已經夠晒得意,一條條扮成薯條嘅午餐肉插喺午餐肉罐之內,真係好睇又好食。另外嘅炸甜薯拉絲芝士條就係正常平時食開嘅水準,都係咁好食,味道都冇得輸,因為我最鍾意拉絲芝士!然後我哋仲點咗新沙洞二人套餐,配搭非常豐富。套餐入面嘅炸雞有唔同嘅味道可供選擇,我哋就揀咗韓式柚子炸雞,半份總共有六件雞,韓式柚子醬淋上炸雞之後仲加咗芝麻,所以更加香口。套餐入面嘅拌飯可以揀韓式牛肉或泡菜豬肉,朋友唔鍾意食辣,所以我哋揀咗韓式牛肉拌飯,另外再加咗隻蛋,當堂又繽紛晒。煎蛋下面拌飯之上嘅牛肉其實相當多,而且用韓燒醬汁煮嘅牛肉特別惹味。魚糕年糕湯嘅湯底鮮甜,無論魚糕串定年糕嘅份量都相當多,好有韓式風味。藍柑橘白桃梳打特飲嘅藍色好靚好打卡able,白桃味亦好突出。而香檳葡萄梳打特飲感覺就幾清爽,味道亦唔錯。最後食埋個甜品,牛角酥窩夫同樣有好多唔同味道可供選擇,我哋就揀咗法式焦糖燉蛋。呢個牛角酥窩夫口感好鬆化,味道真係冇得輸!總括嚟講,呢度除咗環境靚
餐廳入面果然有個澡堂😂,真係玩味十足。
炸韓國午餐肉條
炸甜薯拉絲芝士條
然後我哋仲點咗新沙洞二人套餐,配搭非常豐富。
新沙洞二人套餐
韓式柚子炸雞
魚糕年糕湯
藍柑橘白桃梳打特飲
香檳葡萄梳打特飲感覺就幾清爽,味道亦唔錯。
香檳葡萄梳打特飲
最後食埋個甜品牛角酥窩夫同樣有好多唔同味道可供選擇,我哋就揀咗法式焦糖燉蛋。呢個牛角酥窩夫口感好鬆化,味道真係冇得輸!
韓式牛角酥窩夫
總括嚟講,呢度除咗環境靚,味道亦一流,真係好值得再嚟幫襯!
新沙洞二人套餐
韓式柚子炸雞