2023-12-12 55 瀏覽
泰北咖喱金麵 Northern Thai Coconut Curry Noodle Soup with Charcoal Grilled Chicken見呢個係POPULAR菜式, OPENRICE又好多人推, 決定叫呢個麵食! 見佢MENU有隻辣椒仔擔心會好辣, 即刻同侍應講要少辣, 佢都好有耐性咁解釋返其實唔算好辣, 但會照幫我同廚房講聲。一上枱就聞到香氣四溢的咖喱味道,咖喱醬既質地似湯水, 唔會太稠, 而咖哩味道濃郁又唔會過分辛辣,非常適合我地呢D鐘意微辣口味既。雞肉GRILL得黎肉質鮮嫩多汁,再加上麵有兩個質地, 有脆有淋, 口感過癮。飛天炒通菜 Fried Morning Glory Vegetable通菜融合左辣椒、炸蒜、薑和其他香料,微辣香口。通菜炒得岩岩熟,保持左蔬菜的鮮嫩口感。泰式香茅燒雞 Charcoal Grilled Marinated Thai Chicken (Hormone-free) with Nam Jim Jaew Sauce呢碟菜雖然要待一段時間, 但絕對值得等待。燒雞皮脆肉嫩,外層烤得金黃酥脆,入面肉質鮮嫩多汁。燒雞的香味同泰式香料混合令到呢道

呢碟菜雖然要待一段時間, 但絕對值得等待。燒雞皮脆肉嫩,外層烤得金黃酥脆,入面肉質鮮嫩多汁。燒雞的香味同泰式香料混合令到呢道菜更加美味, 連平時唔食雞皮既我都忍唔住食左幾舊。

最後不得不讚, 呢度樓面人手雖然少, 但全部都好友善, 又有耐性解釋比我D小食包D咩, 味道辣唔辣等等。提提呢到一定要叫飲品, 唔會有水提供啊! 兩個人食三款菜式已經好飽, 份量豪不吝嗇。不過食完都未係好分到究竟泰北同普通泰國菜既分別係咩……

老公已經對呢度既食品讚不絕口, 話可以再ENCORE, 哈哈