今日同閨蜜食佢嘅生日飯,佢就提議去炑八韓烤。咁難得有返晚市,再加上係生日飯,梗係要食好啲,我就決定豪一豪佢,要咗個$698嘅慶州勝利豚套餐。套餐加$20就可以有梳打一杯,梳打總共有七款口味可供選擇。我哋分別揀咗夏恩菠蘿梳打同埋柚子檸檬梳打,兩杯都帶有果味又唔太甜,一路食燒肉一路飲番杯梳打真係正到不得了!店員首先會奉上韓式小食,印象之中佢嘅小食會不定時更換款式,而今日就有泡菜、芽菜、醃蘿蔔等等,全部都可以refill。另外仲會有一大碗沙律菜,淋上芝麻醬,非常清新又開胃,呢個沙律雖然冇得追加,但份量已經足夠兩個人食。辣炒年糕帶點微辣,韓式嘅醬汁通常都係甜甜辣辣咁,非常惹味,入面除咗有年糕之外,仲有韓式魚片,非常豐富。食韓烤我就最鍾意旁邊有芝士同蛋,芝士加入咗粟米粒,而蛋亦加入咗泡菜碎,最重要嘅就係呢兩款小食都係可以無限追加,所以我哋食咗好多round!另外亦會附上生菜、青椒同蒜片,可以包住燒肉一齊食,減去油膩感,同樣都係無限refill。而呢個套餐就包咗幾款唔同嘅肉類,包括有韓牛前胸肉、醬油牛小排、薄切牛舌、慶州五花肉、慶州豬梅肉同韓風墨魚。肉類方面我特別欣賞薄切牛舌同醬油牛小排,因為千舌
今日同閨蜜食佢嘅生日飯,佢就提議去炑八韓烤。
套餐加$20就可以有梳打一杯,梳打總共有七款口味可供選擇。
梳打
前菜
沙律
辣炒年糕
慶州勝利豚套餐
肉類方面我特別欣賞薄切牛舌同醬油牛小排,因為千舌夠薄身,所以只需燒大概半分鐘就食得,口感爽脆。而醬油牛小排嘅油脂分布平均,入口融化,加上本身經過醃製,所以無需點醬汁都已經夠味!
另外我就特別推介韓風墨魚,因為佢嘅肉非常厚身,就算燒一段時間,肉質仍然爽口彈牙,我同朋友咬咗一啖之後都讚不絕口!
韓風墨魚
呢餐雖然埋單都唔算平,但以食物同服務質素而言,亦算物有所值。
慶州勝利豚套餐