/ 自從少去咗酒吧,一直都好掛住Nacho,一見呢間 The Salted Pig有Nachosss 就決定食下呢間,點知多到成座山咁,兩個人都爭啲食唔晒 超級滿足﹗ /先講吓餐廳係傳統英式農舍菜式,主要以豬唔同部分為主題,招牌係The salted pig,不過除咗豬肉亦有其他菜式選擇 seabess 亦會一個亦係有水準嘅選擇。環境方面,位置都幾多,枱嘅Setting都夠大,坐落感覺都寬敞/ Starter / Steak Salad🥩🥗 /牛小扒沙律$192牛扒賣相好吸引,值得一讚係已經切好晒一條條適中Size,而且最重要外面燶邊,𥚃面嫩紅得嚟唔會太生,微微嘅外脆內嫩,火候控制得好好,好耐冇食過咁唔錯嘅牛﹗/ Snacks /墨西哥芝士新豬肉薄脆 $158 (推介﹗👑✨)呢款真係小編推介,見到有唔少人推介就叫咗 「新豬肉」墨西哥芝士新豬肉薄脆 ,新豬肉係素嘅豬肉,我會形容佢做 「Nahos 山」 份量真係好多好正😂😍,除咗係新鮮焗起有溶芝士🧀,加埋蕃茄沙沙醬🍅、牛油果醬🥑、(好似係蛋黃醬)三款醬溝埋,再加橄欖粒同青辣椒🌶️,酸酸辣辣超級惹味😭😭💕﹗﹗值得一讚係啱啱上嘅時候焗好脆片熱得
超級滿足﹗ /

/ Starter / Steak Salad
🥩🥗 /牛小扒沙律$192
牛小扒沙律

/ Snacks /
墨西哥芝士新豬肉薄脆 $158 (推介﹗👑✨)
墨西哥芝士新豬肉薄脆

值得一讚係啱啱上嘅時候焗好脆片熱得嚟又keep到塊塊到好脆,食到最後都係脆卜卜﹗好正😭

/ Main /
煎半條海鱸魚柳海鮮燴, 鮮蝦🦐, 蜆, 辣肉腸, 麵包粒 $198
作為「海鮮控」,一見到主食有海鮮就好想衝 🤣所以勁快決定食﹗上到嚟份量就正正常常,未去到好驚艷但賣相整體唔錯,海鱸魚煎到金黃色,而且魚肉滑而得嚟都好實在,唔會覺得梅/鞋等等,魚嘅質感處理得俾人感覺好好,另外其他就有啲蝦 蜆, 辣肉腸就正正常常,蜆就相對比較細粒啲,但冇沙算處理得幾好
Pan-seared half Sea Bass Fillet

🍦瘋狂!香蕉雪糕新地 $88
相信小朋友超鍾意👧👦,呢度嘅窩夫偏厚實啲,比較啱配雲尼拿雪糕食。值得一讚係雪糕幾綿密,而且見到雲尼拿籽,雖然唔肯定係自家製,但都(好似)唔同平時出面食嘅牌子雪糕咁硬身,奶滑得嚟又好香香草味。

/ 飲品🍸 /
🍹Vodca Punch 熱情果(右) $68
熱情果好易入口,入口水果味好濃,就係Fruit Punch嘅水果味,酒味偏淡啲,對女仔嚟講係唔錯嘅選擇

🍹Elderflower Highball(左) $68
呢杯因為有Whiskey,對於我(女)嚟講,我覺得酒味重啲,但飲得出濃度又唔算好高,係我個人飲得唔慣,但如果係飲開Whiskey嘅男士嚟講,呢杯清爽嘅highball口味,相信幾啱男士們用嚟配主菜等等食。
牛小扒沙律
墨西哥芝士新豬肉薄脆