餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

今日和朋友齊齊打邊爐,最後揀了性價比甚高的一鍋堂。一去到,門口已企滿人,walk in 嘅話都唔知要等幾耐🙈湯底選擇都算多飲品亦有多款,汽水涼茶樣樣齊,放滿了雪櫃。我們選了冰糖燉檸檬,蝶豆花茶。新鮮蔬菜亦可自行到雪櫃拿取享用。我們挑了雙拼鍋,養生藥膳湯和杏汁豬肺湯藥膳味好正,豬肺湯足料,有數件豬肺,秋天可潤下。生猛海蝦 新鮮,蝦肉結實。蟹籽手打蝦滑爽口彈牙,加上蟹籽,脆卜卜,增加口感。野生竹笙 萵荀回本竹笙,最愛佢嘅爽口質感。沙白蜆 花膠好大隻呀,肉質鮮嫩又鮮甜,必食之選。花膠厚身大大片,有嚼勁,補下骨膠原。鮮蝦雲呑 脹卜卜,餡料豐富,爽脆彈牙。炙燒芝心包 咬開有滿滿芝士,真係要小心燙口。白玉菇 吸收了湯底,爽口,正!我們揀了B餐,牛肉有幾個部位選擇。安格斯牛肉牛味濃郁,肉質軟腍。安格斯牛板腱帶有少少筋,質感較牛肉爽口,牛味亦濃。牛脷心托肉質較硬身和嚡口封門柳油花比安格斯多,肉質最嫩滑,鮮魚雲 韓國八爪魚魚雪鮮滑,八爪魚富嚼勁。鹹蛋魚皮充滿鹹香,非常酥脆,食得岀是鮮炸的。淥兩淥便食得麻辣鴨血鴨血嫩滑,配麻辣最夾。珍珠貝比沙白蜆細隻,爽口嫩滑脆鯇魚片最後當然要自製雪糕啦,雪糕覺得比以前冇
今日和朋友齊齊打邊爐,
最後揀了性價比甚高的一鍋堂。
一去到,門口已企滿人,
walk in 嘅話都唔知要等幾耐🙈

湯底選擇都算多

飲品亦有多款,汽水涼茶樣樣齊,放滿了雪櫃。

我們選了冰糖燉檸檬,蝶豆花茶。

新鮮蔬菜亦可自行到雪櫃拿取享用。

我們挑了雙拼鍋,
養生藥膳湯和杏汁豬肺湯
藥膳味好正,豬肺湯足料,
有數件豬肺,秋天可潤下。

生猛海蝦
新鮮,蝦肉結實。

蟹籽手打蝦滑
爽口彈牙,加上蟹籽,脆卜卜,增加口感。

野生竹笙 萵荀
回本竹笙,最愛佢嘅爽口質感。

沙白蜆 花膠
好大隻呀,肉質鮮嫩又鮮甜,必食之選。

花膠厚身大大片,有嚼勁,補下骨膠原。

鮮蝦雲呑
脹卜卜,餡料豐富,爽脆彈牙。

炙燒芝心包
咬開有滿滿芝士,真係要小心燙口。

白玉菇
吸收了湯底,爽口,正!

我們揀了B餐,牛肉有幾個部位選擇。

安格斯牛肉
牛味濃郁,肉質軟腍。

安格斯牛板腱
帶有少少筋,質感較牛肉爽口,牛味亦濃。

牛脷心托
肉質較硬身和嚡口

封門柳
油花比安格斯多,肉質最嫩滑,

鮮魚雲 韓國八爪魚
魚雪鮮滑,八爪魚富嚼勁。

鹹蛋魚皮
充滿鹹香,非常酥脆,食得岀是鮮炸的。
淥兩淥便食得

麻辣鴨血
鴨血嫩滑,配麻辣最夾。

珍珠貝
比沙白蜆細隻,爽口嫩滑
脆鯇魚片

最後當然要自製雪糕啦,雪糕覺得比以前冇咁好食,奶味冇咁濃,但總算過得去啦。

總的來說,這火鍋放題相當高質,食材新鮮,
下單後,食物不消一會已經送上,
又不會岀現漏單情況,值得一讚!