不忘位於又名韓國街嘅尖沙咀金巴利街,聽朋友講呢間小店主打雲浮石磨腸粉同自家手工餃子,即叫即製熱辣辣好好食。我同男朋友今晚各自叫左佢腸粉配餃子果個 set。佢地嘅腸粉有九款配料想點配搭都得。我就揀左薑蓉豬潤芫荽腸粉同埋韭菜豬肉湯水餃,而我男朋友就叫左香蔥肥牛雞蛋腸粉同埋生煎韭菜豬肉餃。聽人地講過,其中一位店主去過雲浮跟師傅學過點整當地嘅正宗石磨腸粉,難怪d腸粉皮蒸出黎厚薄剛好,d腸粉透薄到可以清楚睇到配料,而且又好滑我果個薑蓉豬潤加埋芫荽嘅調味同配撘真係無得輸嘅。而肥牛雞蛋腸粉,雞蛋包住腸粉皮,我覺得食落個口感都好過癮,仲更加滑,不過我個人比較鐘意我揀果個多d,因為感覺先係食緊傳統嘅腸粉。另外,最值得一讃嘅係佢地嘅甜豉油同辣椒醬都係佢地自己整架,調配過嘅豉油甜甜地又有鮮味,手炒辣椒醬又香又辣,好岩鐘意食辣嘅朋友。最後要講下佢地嘅煎餃,餃子個皮脆卜卜,而且餃子皮厚薄適中,唔會一夾就爛又唔會厚到好似食緊粉咁。裡面嘅豬肉亦仲有少少肉汁,調味又岩岩好,加埋我最愛嘅韭菜,真係冇得輸