👣 Tapa Room👣🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸 位於銅鑼灣的西班牙餐廳🇪🇸裝潢型格又有特別 氣氛不錯大大個霓虹燈招牌🌈五光十色 吸引咗不少人去打卡!而入面既位置都係高枱bar枱!啱晒同朋友happy hour傾吓偈(扮)好學的我😎特登上網揾下”tapa”一詞既意思😛原來tapa本身係有「覆蓋」的意思但而家已經係指正餐之前作為前菜食用的各種小食🍽佢既由來係有幾個講法🤔有人話係為了防止果蠅因酒甜香而接近酒杯而用一片麵包或肉制品以蓋住酒杯口🍷亦有人話係國王為了不喝醉便下令飲酒時必須配上小食🤣不過無論背後的故事係咩Tapas隨着時間推移已經變成豐富可口的小菜!⭐️⭐ 🐙𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝘾𝙖𝙧𝙥𝙖𝙘𝙘𝙞𝙤 𝙎𝙡𝙤𝙬-𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙薄切慢煮八爪魚 HKD$78 ⭐️⭐️八爪魚賣相好吸引擺盤擺到好似一朵花咁八爪魚薄切 口感彈牙唔會太韌配上少少辣嘅番茄醬同香料食落幾開胃同refreshing味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰💰⭐️⭐ 🥔𝙏𝙤𝙧𝙩𝙞𝙡𝙡𝙖 𝘿𝙚 𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖西班牙薯仔蛋餅 HKD$78 ⭐️⭐️為咗食呢款而黎!睇相以為好大碟點知原來仲細

👣 Tapa Room👣

位於銅鑼灣的西班牙餐廳🇪🇸
裝潢型格又有特別 氣氛不錯
大大個霓虹燈招牌🌈五光十色
吸引咗不少人去打卡!
而入面既位置都係高枱bar枱!
啱晒同朋友happy hour傾吓偈

有人話係為了防止果蠅因酒甜香而接近酒杯
而用一片麵包或肉制品以蓋住酒杯口🍷
亦有人話係國王為了不喝醉便下令飲酒時必須配上小食🤣
不過無論背後的故事係咩
Tapas隨着時間推移已經變成豐富可口的小菜!

[Cold tapas]
食落幾開胃同refreshing

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:💰💰💰

[Hot tapas]
為咗食呢款而黎!
睇相以為好大碟

一口食落去薯仔味道濃郁
成個感覺好creamy好正

味道:🌕🌕🌕🌕🌖
價錢:💰💰💰

⭐️⭐ 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙎𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙄𝙗𝙚𝙧𝙞𝙘𝙤 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙥 𝙄𝙣 𝙎𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮𝙗𝙑𝙞𝙣𝙚𝙜𝙖𝙧 𝙂𝙧𝙖𝙫𝙮 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝘾𝙪𝙗𝙚𝙨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 HKD$158 ⭐️⭐️

[Hot tapas]
豬鞍架份量十足 應該有成吋咁厚