2018-09-13 632 瀏覽
朋友剛剛收到早前申請嘅信用卡,話食美心中菜有大折扣,要約食飯,咁啱大埔墟車站旁新達廣場就有間潮江春,於是叫佢今晚過來等我放工,然後去撐枱腳。吃潮州菜,當然唔少得潮州滷水鵝,我們點了一碟「好百年滷水鵝片」,貪佢啖啖肉無骨落地,另外再加「火焰燒汁野菌鱸魚」,只得兩個人,食住咁多先。始終是大集團,餸菜水準不會太差,「火焰燒汁野菌鱸魚」魚肉味道鮮美,豉油鹹度適中,但略為多油,空口吃時感覺較油膩,跟飯吃會較好。至於今日的重點推介是「滷水鵝片」,我唔係潮州人,唔識比較正宗味道,但個人覺得這碟「滷水鵝片」是我吃過幾間中最好吃的。鵝肉色澤深沉,應該浸在滷水中有一段時間,滷得非常入味,鵝皮薄,油脂少,連皮一起吃都唔會有罪惡感,肉質嫩滑不嚡口,鹹鮮味濃,連墊底的豆腐都好好味,軟硬度啱啱好,不容易散碎,吃到舔舔脷。最後埋單,因為呢張信用卡,正價小菜有五折,所以這頓晚飯只需$300左右,好抵食呀!

好百年滷水鵝片

2018-09-12