餐廳: 樂茶軒 (大館)
資訊:

2020-12-15 817 瀏覽
心血來潮事件簿(41)適逢本尊好友離港,朋友特意話想係臨走前飲茶,於是經過同事介紹,本尊就介紹佢黎大館嘅樂茶居😎一入去環境優美,仲有一股古色古香的味道😝真係好適合談天說地講一日🥰不過係依度食野,每人係要指定叫茶,本尊同好友就叫左每人一款茶☕️不過品茶就好似品酒一樣,都係有一個學問,而且佢依到嘅茶易入口,同埋會有唔同嘅香味聞到,就好似本尊個款,係會聞到橙嘅味道,實在令人驚奇😍之後就叫左上湯浸時蔬,味道普通😃煎釀豆腐本身味道清淡,容易入口,配料唔錯👍之後就係蘿蔔香菇水晶餃,雖然只得兩個但係非常足料,食落好有滿足感,值得Encore🤩黑松露燒賣好夠料,味道平衡得好好,唔會互相搶走各樣材料嘅味道,都係encore之選🤩洋蔥牛肉手抓餅有羅勒嘅味道,同Wrap 嘅味道有D似,不過味道就不是本尊所喜,所以就覺得普通🤨另外值得推薦的係薑汁小籠包同香煎鍋貼,小籠包湯味唔太濃,分別配合佢嘅醋同㴔汁就更加好味😋最後本尊同朋友點左蕃茄湯煮牛肝菌水餃味道都唔錯架🤩總而言之,本尊覺得依間鋪頭比起出面酒樓係味道同材料都唔錯,係值得推薦嘅一間酒樓,環境一流都係一個傾計聚舊好地方🤗下次有機會再介紹更加多美食俾大家啦 多啦
心血來潮事件簿(41)

有機鳳凰單棲

之後就叫左上湯浸時蔬,味道普通😃
上湯浸時蔬

煎釀豆腐本身味道清淡,容易入口,配料唔錯👍
煎釀豆腐

蘿蔔香菇水晶餃

黑松露燒賣

洋蔥牛肉手抓餅

薑汁小籠包/香煎鍋貼

最後本尊同朋友點左蕃茄湯煮牛肝菌水餃味道都唔錯架🤩

總而言之,本尊覺得依間鋪頭比起出面酒樓係味道同材料都唔錯,係值得推薦嘅一間酒樓,環境一流都係一個傾計聚舊好地方🤗下次有機會再介紹更加多美食俾大家啦 多啦😼
2020-12-05
有機鳳凰單棲