2019-07-30 521 瀏覽
印像中嘅中式私房菜價錢十分昂貴,食材做法亦極度雕轉,過份賣弄。 今晚朋友介紹去咗近佐敦柯士甸路其一間樓上中式私房菜, 喺價錢同賣相手工之間取得平衡。私房菜約有五六張枱左右, 地方唔算大不過好有私人飯局嘅感覺, 比例之下服務也非常周到。先泡一壺靓茶, 一面品嚐靚茶一面點菜。 這裏的私房菜都係單點餐牌上名款餸菜, 不是每位計, 非常好,夠彈性。溏心蛋拌胡麻沙律$58溏心蛋極有蛋香,蛋黃夠滑又入味, 配上日式芝麻醬沙律菜, 炎炎夏日相當清爽, 嘆住茶食沙律又幾過癮!花雕醉雞花雕嘅酒香啱啱好, 又唔會太鹹過量又會有啲苦澀。 雞件浸得夠入味👍。招牌石岐燒乳鴿$88石岐燒乳鴿出曬名皮脆嫩滑, 熱辣辣炸起嘅乳鴿 果然皮脆 肉滑而且有肉汁, 有鮮味。魚湯浸豆苗 $78豆苗非常幼細, 魚湯極香濃 極有住家feel。 每人一 碟上,連湯都可以喝光。咕嚕豬頸肉 $108用了半個鮮菠蘿起出菠蘿肉。 鮮菠蘿特別有果香。 咕嚕肉嘅汁有啲似京式拔絲, 有少少拉絲嘅效果, 唔似豆粉芡咁稠, 完全唔覺得油膩。  味道溫和嘅酸酸甜甜, 食多幾件都唔會滯。咕嚕豬頸肉細細件, 一口咬落劲鬆化, 個炸漿超掂! 繼而係豬頸肉嘅爽

溏心蛋拌胡麻沙律

溏心蛋拌胡麻沙律$58
嘆住茶食沙律又幾過癮!

招牌石岐燒乳鴿

招牌石岐燒乳鴿$88
魚湯浸豆苗

魚湯浸豆苗 $78

咕嚕豬頸肉

咕嚕豬頸肉 $108
用了半個鮮菠蘿起出菠蘿肉。 鮮菠蘿特別有果香。
咕嚕豬頸肉細細件, 一口咬落劲鬆化, 個炸漿超掂! 繼而係豬頸肉嘅爽仲有少少肉汁, 非常高質素嘅咕嚕豬頸肉!

菊花豆腐

菊花豆腐$48
雕工極細緻厲害, 令我想起中國廚藝嘅飲食節目。 平凡嘅薑味嘅糖水和刀工非凡嘅豆腐雕刻, 令人印象深刻, 亦不忍辣手摧花。。。
個人 覺得糖水可以調較為甜一點。

各款菜式都做出水準, 價錢唔貴坐得都幾舒服。 要mark 低佢带識飲識食嘅朋友親友們再試其他款式。

溏心蛋拌胡麻沙律
招牌石岐燒乳鴿