2023-06-05 9 瀏覽
今晚同朋友食泰菜。係荃灣呢間門面都好低調🏬, 一入餐廳會見到水泥牆, 烏絲燈泡💡加上懷舊地磚, Bar枱懷舊牆磚, 全個環境充滿復古工業風感覺之餘, 亦相當型格, 晚上燈光暗黃, 更添懷舊。呢度樓高2層, 地下係有格調配上懷舊牆磚嘅bar枱位, 而樓上就係卡位, 空間夠哂寬敞。餐牌價錢貼地又大眾化, 見到仲有午市套餐呀!泰式魷魚青芒沙律 - $78好少見沙律菜嘅比例係少過主菜, 魷魚🦑燒香切圈圈, 仲有都幾多嘅青芒🥭, 配埋酸酸甜甜嘅泰式沙律汁, 好開胃。惹味咖喱炒花甲 - $138咖喱香氣四溢, 配料都好豐富, 有紫洋蔥同三色椒, 花甲都好多, 新鮮又無沙, 夠哂鮮味; 落單時可選擇辣度, 我地叫咗少辣, 食起嚟完全不辣, 加埋香料味, 甜甜地咁。😋泰玖金磚蒜蓉包 - $28食咖哩一定要點蒜蓉包啦🍞, 基本上每枱都會叫的! 蒜蓉包外脆內軟, 大大件, 長型柱體上, CP值高呀! 牛油味好香, 每人食2大條就啱啱好呀! 熱辣辣最好味, 吸埋啲咖喱就perfect!芒果糯米飯 - $58壽司🍣造型芒果🥭糯米飯真係打卡好正呀! 有半用紫糯米整, 一半係普通糯米飯, 口感同樣軟糯, 芒果亦

泰式魷魚青芒沙律 - $78

惹味咖喱炒花甲 - $138

泰玖金磚蒜蓉包 - $28

芒果糯米飯 - $58
壽司🍣造型芒果🥭糯米飯真係打卡好正呀! 有半用紫糯米整, 一半係普通糯米飯, 口感同樣軟糯, 芒果亦夠太甜, 配埋椰漿一齊食, 真係冇的頂呀!

梳打同冰茶嘅飲品有買一送一優惠, 但我朋友想喝椰青, 最後點了一個椰青🥥 - $48, 一杯青檸梳打; 椰青大大個, 雪得夠凍, 非常清甜。青擰梳打🍹好清甜解喝。

#thainine#泰玖#cafe#hkcafe#hkfood#hkfoodie#hongkong#thaifood#thaifoodhk#tsuenwan#tsuenwanfood#tsuenwancafe#荃灣美食#荃灣必食#荃灣餐廳#荃灣好去處#荃灣美食地圖#餐廳推介#假日好去處#泰國美食#相機食先#泰菜#打卡餐廳#海鮮#咖喱海鮮#curryseafood#seafood