2018-08-06 923 瀏覽
今日朋友帶我去銅鑼灣食omakase 意想不到嘅係原來餐廳入面仲有得食鐵板燒 下次一定要再嚟試下 餐廳環境十分大 勁寬敞 被安排坐喺壽司師傅面前前菜係 由三款唔同嘅小菜拼合而成 靜岡縣番茄加岩鹽 極度清甜 加上岩鹽去調味 更加突出番茄嘅小清新 煙燻螢光魷魚 唔好睇佢細細粒 佢嘅魷魚味係超級突出 鮮味不得了 紅酒煮安康魚肝 安康魚肝算係稀有嘅食材 用咗紅酒去煮 有少少甜味之餘 仲可以提升魚油嘅香味澳洲龍蝦 師傅的原隻生猛嘅澳洲龍蝦喺我哋面前俾我地影相 然后即劏即食 肉質彈牙鮮甜而且無根刺身部分 間八柚子啫喱 較淡魚味 勝在清甜 加上柚子啫喱好有清新嘅感覺火炙赤鯥 火炙過嘅魚肉 油份勁多 而且非常香口惹味赤貝 爽口鮮甜火炙大拖羅 入口即溶嘅拖羅 上面加上甜麵豉醬及紫菜 有多重口感壽司部分 深海池魚 係池魚當中油份最頂級 口感細膩非常柔潤來自富山灣既小白蝦 有成十幾隻 口感豐富 當造既池魚 較為有咬口 魚味十足火炙金目鯛 非常新鮮 魚油喺口腔入面爆發吞拿魚醬油漬 係用吞拿魚眼做大拖羅 同樣入口即溶 冇根冇血味龍蝦清湯 用番龍蝦刺身嘅龍蝦殼同蝦頭去做嘅龍蝦湯 非常鮮甜柚子雪芭 味道夠清新 仲有

火炙赤鯥 火炙過嘅魚肉 油份勁多 而且非常香口惹味
赤貝 爽口鮮甜