2017-04-15 758 瀏覽
星期四晚,屋企只有2個人食飯,又係假期前夕,所以決定出街食飯。本來我哋打算食快餐,但經過酒樓門口,見到特價推廣餐好似好抵,所以就試試。當然落單嘅時候,我才發現假日前夕要加30。其實一早開始就對食物質素無咩期望。因為以前成日食依間茶樓,都知道味道好一般。食物個外表都麻麻,燒腩仔嘅皮都脆,但係唔係鬆脆果種。啲肉大部份都係瘦肉,比較鞋,不過都好過食肥肉。千島石斑塊即係沙律石斑塊。佢個沙律醬係分開上嘅,但係啲石斑塊都唔脆,而且啲魚肉好鞋,我都唔明點解魚肉都會鞋。最後豬軟骨,豬軟骨係我一向都好鍾意嘅食物,一個嘅調味都好好,配菜例如紅蘿蔔嗰啲都幾多,但係佢嘅豬軟骨質感唔好。佢唔似日式豬軟骨,好似食啫喱咁。又唔似平時食開嘅中式脆骨。豬軟骨食落去嗰個感覺好多纖維,好難咬開,就算咬開咗都食唔到脆骨嗰種「落落」聲,我唔鍾意...
當然落單嘅時候,我才發現假日前夕要加30。