2013-12-21 1008 瀏覽
剛去完北京旅行,由於餐餐火鍋、涮羊肉,而天氣又乾燥,所以返到嚟香港D火出晒嚟。  成個星期試過中西合壁方法,但D飛滋都唔謝&喉嚨又腫又痛 (T.T)一早約咗成班friend去九龍城打邊爐,心想今次無得開懷大嚼喇。提早過去九龍城逛吓,買吓泰國小食 。 逛到衙前圍道,聞倒煲涼茶嘅味道抬頭一看原來有間涼茶舖。吸引我眼睛喺"廿八味" 呢3隻字!阿姐見我企咗喺度睇每款涼茶嘅工效就問:廿八味同野葛菜都好咖,清熱解毒 ......。"無錯中晒呀", 頓時間似見倒醫師問症咁,即刻將我嘅病況話佢知!阿姐極力推介下就要咗一支廿八味,希望幫手撲吓大熱氣同燥火,順便為之後嘅火鍋晚飯打吓底,唔想咗火上加火喇。阿姐溫馨提示,如果覺得太苦就食枱上嘅涼果送啦。心想廿四味都不時飲啦,多四味ok啦。嘩!唔係講笑從未試過咁苦嘅涼茶,好苦呀!!隔離嬏嬏見我𢲡埋囗面個樣都覺得好笑,不停話呢D苦囗良藥呀。講真呢款廿八味幾濃縮,黑蚊蚊,但係飲完成支後,囗腔感到甘甜味久久不散,可以減輕啲腫痛呀!感覺良好。

外賣自取