2014-11-18 4459 瀏覽
趁肥髀考試放早,去廚神餐廳食個午餐!特登一開店就報到!唔使等位!直上2樓!坐到中間梳化位!地方好簡潔!深木傢俬為主,好英式感覺!餐廳好窄長,一頭一尾隔好遠!我們剛好對住中間開放式廚房!坐低就有個型仔男侍應招呼!會問定我要乜溫度嘅水!會蹲低少少迁就我哋高度講嘢,佢係專責負責我張枱(其實附近幾張都係佢負責,不過聽落好似佢只負責我一張枱 )之後就介紹今日special,我只係對個貝殼類有興趣,另外介紹了一個魷魚頭盤!(本來想試網上講個必食焗磨菇好味,但話昨天賣晒 )同一杯特飲!另外叫了人氣嘅黑松露扁意粉!叫完食物,影下相!好快特飲就到,黃色配青檸,味道酸酸甜甜,侍應話有青檸、熱情果、蘋果汁,味道清新,開胃一流!頭盤-炸魷魚:炸漿薄,魷魚唔韌,點埋香辣蛋黃醬!無咁熱氣!好味!意粉-黑松露意粉:好簡單一個意粉,上面松露片好多片,松露無乜味,松露好香,扁意粉有咬口,上面灑了少許芝士粉,侍應有問我要唔要多啲芝士粉,我話唔使,因為想試下原味係點!個意粉無花巧,但好好味!主菜-白酒煮三款貝殼:呢個係今日其中一個special,餐牌無的,侍應講解完,我覺得呢個啱食!上菜已經好鍾意,一個瓦砵內放有三款貝

主菜-白酒煮三款貝殼:呢個係今日其中一個special,餐牌無的,侍應講解完,我覺得呢個啱食!上菜已經好鍾意,一個瓦砵內放有三款貝殼(青口、蜆、螄蚶)用白酒汁煮,裡面仲有啲車厘茄,貝肉好鮮嫩,一啲都唔韌,而且多汁,咬開就爆汁,好好味,平時食青口覺得好粉或好韌,而且無味,但今次個藍貝青口,肉好嫩多汁!白酒汁好香,加上貝殼內嘅汁,鮮到忍不住要飲晒!但件跟上嘅香草麵包就硬啲,味道其實唔錯,雖然話係即日新鮮焗製!但自己比較喜歡鬆軟嘅麵包!所以一般!

食完主菜,問侍應甜品有乜好介紹,佢攞個甜品餐牌比我,上面有六款甜品,佢同我講邊三款係Top three!

甜品-檸檬撻:網上話好味,又係top three其中之一,侍應上菜時提醒淨食會偏酸,最好加埋上面嘅甜忌廉一齊食!酸酸甜甜,就好味!食落似紐約芝士餅咁實,好酸,加忌廉蛋白會平衡啲,但食到尾都覺得膩,

甜品-士多啤梨雪榚:雪榚似沙冰,奶味唔重,士多啤梨新鮮爽甜,中間夾雜啲香草,好清新,食飽時食呢個可以解膩!兩塊薄脆好味,唔錯!

店員勤快,一眼關七,好好服務!埋單時會比個folder,裡面有單,會寫明餐廳唔收小費,單據下面有三欄位比客人揀,比幾多%小費,10%、12.5%、或唔比,呢個侍應好細心,值得比!揀好就放回folder,侍應唔會知道你有比幾多而黑面!好有私隱!好貼心!

食了餐舒服滿足嘅午餐!
Strawberry and cream
Lemon meringue
松露油扁意粉
白酒汁煮青口蜆螄蚶!
Crispy squid
蘋果特飲
放貝殼的碗
簡潔裝修
2014-11-10
Strawberry and cream
Lemon meringue
松露油扁意粉
白酒汁煮青口蜆螄蚶!
Crispy squid
蘋果特飲