2019-01-28 80 瀏覽
今年嘅冬天乍暖還寒,但係鍾意打邊爐嘅人係唔會分季節溫度,所以我同女朋友又再次出動打邊爐。今日嚟到佐敦呢一間尚鮮,食得悶悶地於是搞下新意思,就係搵個經理幫我”Omakase”,等佢介紹一啲撚手野比我地食。前菜先來個台灣黑椒腸,眾所週知台灣黑椒腸係幾咁出名,微辣的黑椒味配合肉腸嘅juicy,加上脆皮,食過佢既人一定會記得。鴛鴦湯底一邊麻辣,一邊雜菜清湯,麻辣梗係用嚟食豬皮豬紅,索晒啲麻湯分外惹味。當然炸響鈴都梗係趁麻辣食就最好啦。手切安格斯牛肥瘦適中,肉味濃郁,愛好食牛嘅我哋又點可以唔叫呢。有機田園聲嘅蔬菜都幾新鮮,尤其是係粟米, 十分鮮甜,再放埋喺雜菜湯嗰邊,更加顯得出佢嘅清甜。用稻庭烏冬做結尾,咁就食飽飽走人。

台式黑椒腸

馬勒配有機雜菜湯
朱紅拼豬皮
炸響鈴

當然炸響鈴都梗係趁麻辣食就最好啦。
極尚手切安格斯牛

有機田園盛

用稻庭烏冬做結尾,咁就食飽飽走人。
稻庭烏冬
豬頸肉