普慶餐廳

The Astor
餐廳: 普慶餐廳
資訊:

今次輪到靚女同事同我慶祝生日,選址位於佐敦逸東酒店嘅「The Astor」。皆因之前見到唔少關於呢間餐廳嘅buffet廣告推介,賣點係即開生蠔及豐富海鮮。食物款式多樣化之餘,價錢合理,又有新穎靚靚裝修,這麼看起來是不是很誘人呢?!是晚我倆懷著一顆期待的❤️走進餐廳,環顧四周,才發覺裝修格局是挺普通的茶室,大部分牆身以及地板均以瓷磚砌成。酒店打通了上兩層後,營造出空間感、超高樓底的氣派。Buffet 已經開始,人客稀少,估唔到我倆嘅坐位會被安排係偏辟區😦嘅卡座,餐桌上嘅杯杯碟碟唔係崩掉殘舊,就係大排檔餐具😣,感覺更低檔次!唔係吖嘛😤畀成6舊水一位㗎,坐係茶餐室食buffet?!即時向侍應生反映,有禮貌的他反問我哋想坐邊度,話會盡量安排的。我哋當然希望坐係餐廳較開揚嘅中間位置啦🤔,影相都靚啲。雖然最後都有安排到一個較好嘅座位,但真係唔多明白🙄點解要留空咁多無人坐嘅中間位囉😒⋯⋯地方大,活動範圍也大,卻跟鄰桌太相近。嘢食多,美食款式真多,卻嫌桌子真細小。食物分開擺放係唔同嘅區域,花多眼亂下,反而會令客人錯過某些美食啊😐海鮮區「龍蝦迷」當然第一時間去捧波士頓龍蝦場啦!龍蝦size唔算大隻,蝦膏亦
今次輪到靚女同事同我慶祝生日
及豐富海鮮
。食物款式多樣化
之餘,價錢合理,又有新穎靚靚裝修
,這麼看起來是不是很誘人呢
?!

Buffet 已經開始,人客稀少,估唔到
我倆嘅坐位會被安排係偏辟區😦嘅卡座
,餐桌上嘅杯杯碟碟唔係崩掉殘舊
,就係大排檔餐具😣,感覺更低檔次
地方大,活動範圍也大,卻跟鄰桌太相近。
嘢食多,美食款式真多,卻嫌桌子真細小。

海鮮區
「龍蝦迷」當然第一時間去捧波士頓龍蝦場
啦!龍蝦size唔算大隻,蝦膏亦少,但食落肉質也彈牙味美
,反而鉗肉就質感鬆散偏水。

龍蝦鉗肉
波士頓龍蝦

長腳蟹,肉質偏腍,肉少唔夠飽滿。
麵包蟹,唔見曬啲蟹殻
,唔使旨擬有膏食喇!蟹鉗肉質扎實。
虎蝦,超大隻,口感爽脆卻零鮮味
囉。

生蠔
有三款,分別係法國、愛爾蘭及紐西蘭,每人每次可以配合三隻。呢度嘅生蠔較為細隻,唔同品種,真係各有千秋㗎👏。紐西蘭生蠔,味道較鹹,海水味重。愛爾蘭生蠔,肉質爽口,海水味淡。法國生蠔,海水味淡但蠔味濃。

刺身壽司
刺身有6款,三文魚、吞拿魚、油甘魚、希靈魚、帶子及八爪魚。至愛帶子刺身,男師傅話平時要限量的,見今日人客少,就畀多啲帶子過我
。厚身帶子,口感鮮甜美味
。第二最愛希靈魚,口感爽脆鮮甜,魚籽微酸,好好食。其次係三文魚、油甘魚、吞拿魚等等肥美甘香。
刺身

壽司口感太差,跟刺身比起來遜色不少!尤其壽司舊飯,過於黏軟
,更無酸醋味。見到有海膽手卷
,但又唔想食咁大件手卷,於是乎跟女師傅點件小飯的來吃,雖然海膽量小,但質感鮮美甘甜

壽司
海膽手卷

煎羊扒
,肉質嫩滑,靚女話有少許羶味,嗜羊嘅我又唔多覺喎。
煎羊扒

煎牛扒,有肉香,更有嚼勁。肉眼扒😖,肉味淡,有點生,口感欠佳。煎豬扒,入口好靭。
煎牛扒

燒烤區
燒大蝦,香口彈牙但唔夠鮮甜。燒扇貝
,濃濃的蒜香,十分惹味。燒鯖魚
,油脂豐富香口。天婦羅蝦
,鬆化脆口。
燒烤區

其實仲有好多冷盤、熱盤未試,如煙三文魚、沙律食咗少少,好好味
,不過大部分款式依然未試。德國腸、點心、意大利飯、咖哩嘢食、淥麵等等。尤其燒味區嘅片皮鴨,女侍應生一早提醒我哋聽到響鈴就要去攞,由於太多嘢食底下,響咗好幾次鈴鈴都唔知啦!再加上區域太遠,真係會被忽略㗎!
冷盤
沙律

甜品
細細件嘅蛋糕有好多款,口感偏實
。印象較深刻的有意大利芝士餅,好重的酸奶酪🧀️味道,唔係我杯茶。芒果香蕉慕斯,酸酸甜甜的,口感清新,反而靚女唔多受,話太酸🤪了。
甜品區
甜品區

焦糖燉蛋
,甜度剛好,有蛋香又滑溜。

杏仁茶
,杏仁味非常香濃、滑溜
,深受食客歡迎👏,想飲多碗都難!
Whisky酒心朱古力,輕咬一口,嚐到淡淡酒香,但朱古力甜度還是略高。
Whisky酒心朱古力
Movenpick 雪糕
有多款選擇,小妹最愛雲呢嗱及朱古力味,十分香濃幼滑。同場也有乳酪味軟雪糕供應,忘記咗食添

生果
就麻麻地嘞,沒有一款是香甜的。

兩個人食buffet閒閒地埋單要成一千二百幾蚊,絕對不便宜!畀咁貴嘅價錢當然希望除咗滿足味蕾之餘,亦同時帶來視覺享受!若非如此,倒不如去大排檔吧!
題外話/補充資料: 原來Open Rice coupon的無限暢飲只for汽水
2018-10-29
生日