2019-02-07 681 瀏覽
今日同朋友慶生,所以黎到The Salted Pig食翻餐好嘅。本來餐廳做梗promotion,原本$248既乳豬以$100就換購到,可惜我地太遲到,乳豬已經賣清光,唯有下次再試。牛油果香芒大蝦沙律本身我就好鐘意食牛油果,所以見呢款沙律有牛油果就即刻點左。成個沙律有羽衣甘藍、青瓜、蕃茄仔、芒果、牛油果同埋燒過嘅大蝦,加埋甜甜辣辣嘅沙律汁,將各種食材完美融合。然後呢餐食到咁上下,我地發現沙律真係必備,因為其他野食都偏向重口味同油膩,即使係食肉獸,都真係要間住幾啖肉一啖沙律咁balance番。動感Nachos手震影濛左張相。上面有啲pulled pork,都幾惹味。不過整體如果多啲醬同芝士就好。除左面頭幾塊有料有醬,下面真係得番齋Nachos。白酒青口配薯條青口有陣淡淡嘅白酒味,唔會太搶口,個汁要黎送薯條一流!不過呢兜青口入面都有幾多得個殼Ribs呢度個Ribs都幾大份,每條骨痴住嘅肉都好多,唔洗妹下妹下都啖啖肉。粟米燒過黎,聞落有少少煨蕃薯嘅味,好甜!慢煮豬腩豬腩油脂同肉層層分明,經過慢煮之後肉質軟嫩,配埋個汁醬都幾好食!不過始終脂肪多,加埋其他菜式都比較油膩重味,食左一小舊就已經覺得太

牛油果香芒大蝦沙律

動感Nachos

白酒青口配薯條

Ribs

慢煮豬腩
豬腩油脂同肉層層分明,經過慢煮之後肉質軟嫩,配埋個汁醬都幾好食!不過始終脂肪多,加埋其他菜式都比較油膩重味,食左一小舊就已經覺得太heavy,唯有搭埋配菜同之前嗌果個沙律先勉強食到多兩舊。(配菜個紅蘿蔔爽口又甜🤟🏼)

黑松露Risotto
呢個Risotto飯粒彈牙,唔會煮到過稔。味道都ok,不過少少偏咸。

Tango
呢杯mocktail有幾款水果係入面(唔記得有咩喇),加埋梳打,酸酸甜甜咁幾refreshing

整體都唔錯,老闆話星期一有main course買一送一,下次要襯有優惠黎食,抵好多!