2017-02-18 4282 瀏覽
前牌中同聚會,班主任都黎埋,佢就推介呢間金山海鮮酒家,聽個名第一反應都係覺得平平無奇,但食落先知,班主任果然係食神!點咗燉豬肺湯($88)、再黎兩隻椒鹽赖尿蝦($136)、英國蟶子王($138)、避風塘百花三寶($88)、沙拉醬燒骨($78)、金銀蛋上湯豆苗($88。總之,點到成枱都係啦!豬肺湯好多料,除左豬肺,仲有雞腳同小唐菜做配料,都幾滋補下,個湯啲色澤金黃,飲落又香濃,真心覺得幾抵飲!個兩隻瀨尿蝦都確實幾貴咁款,但放碟度發現都近乎佔左大半位置,仲要肉質鮮甜彈牙,唔會hea貨。蟶子就賣相幾吸引,特登拎返啲蟶子肉出黎,方便食,仲要味道係鮮甜兼且鼓椒都吊到啲味出黎。金銀蛋上湯豆苗就大大碟份量多,大約係一般既一倍多啲。沙拉骨都唔錯,一黎份量唔算少,二黎啲肉唔會整到好老,食落覺得都幾入味。反而我自己就鍾意食避風塘百花三寶,即係茄子、青椒個啲,尤其個炸茄子加埋啲炸蒜頭,食落雖然幾肥膩,但真係一食就忍唔住繼續食多件!整體黎講,雖然成個地方都係酒家咁款,但啲野食既質素真心唔頹,仲幾抵食!連白飯都忍唔住一人加多碗!臨尾仲送左碟唔記得叫咩既,淨記得係蛋白拎去炸再淋上蜜糖既甜品!