2020-04-09 767 瀏覽
今日同嘴刁嘅朋友行完銅鑼灣想搵間餐廳食飯,就上網見到呢間咖喱屋。適逢而家抗疫,餐廳無乜人,我地點左一個乳酪濃汁雞配印度香飯同一個椰汁香料咖喱牛腩配薄餅,(+8/杯) 兩杯瑪沙拉奶茶,另(+$15) 點左兩件燒烤雞。午餐好快送上,先試咖喱雖然外表好似,但係好明顯食得出兩款咖喱嘅不同。椰汁香料咖喱嘅味道比較有層次感,先食到椰汁味,慢慢先帶出咖喱嗰種辛辣,而且辣度適中,比較推薦呢款。乳酪濃汁嗰個味比較簡單,不過都值得一試。而主菜牛腩都好軟諗,唔洗咬,有少少入口即融嘅感覺;相反雞件就有啲硬啲有啲滑啲,好難捉摸呀。燒烤雞係印度式整法,香料唔留手,紅卜卜而且少少脆身,食落滑啲無雪味,反而比咖喱雞更好食。如果兩個人食,一定要先食個薄餅再食飯!!一焗出嚟邊脆心軟,配咖喱真係好夾!。份量都ok㗎,但係凍左就會硬番㗎!印度炒飯食落無油,連我朋友平時唔鍾意食飯都覺得好食,都值得一讚!呢款老闆稱係Sella rice,係比一般印度米較粗同乾,同廣東炒飯比就更煙韌而乾身,請慢慢咀嚼。瑪沙拉奶茶飲落第一啖似粽,屈原嗰隻無錯,飲落覺得幾得意,平時好少嚟一定要試下。總括而言,連嘴刁嘅朋友都話好,係幾好食嘅。

總括而言,連嘴刁嘅朋友都話好,係幾好食嘅。
  • 去骨燒烤雞
  • 印度香飯